Hotel Balka Strand køber lokalt ind til jul: En ko til julefrokosten direkte fra landmanden

| ABONNENT | 17. NOV 2019 • 14:14
Af:
elisabeth-krogh
| ABONNENT
17. NOV 2019 • 14:14
En angus-ko blev mandag i denne uge hentet fra Klintebygård i Bodilsker og kørt til slagtning. Om en måneds tid bliver koen serveret på Hotel Balka Strand som del af årets julefrokoster.

Restauratør Benny Schou har som noget nyt købt ind hos Stine og John Mikkelsen på Klintebygård, så julefrokostgæsterne kan få lokalt kød på tallerknen.

– Det udspringer af en snak, vi havde til Folkemødet i forbindelse med en debat om lokale fødevarer, siger svineproducent Stine Mikkelsen, som er medlem af bestyrelsen i Bornholms Landbrug & Fødevarer.

– Ja, vi diskuterede hvordan vi får brugt de lokale fødevarer, og får gjort branchen opmærksom på dem, og når nu Hallegaard lige havde startet slagteri, så lå den jo lige til højrebenet, tilføjer Benny Schou, som er formand for Horesta Bornholm.

Han mener, det er vigtigt at være med til at udbrede kendskabet til de lokale fødevarer, og gøre dem mere tilgængelige.

Udover en hel ko af angus-racen indkøber hotellet også 2-3 grise direkte fra Klintebygård til sine julefrokoster i år. Anguskødet leveres i kvarte og grisene i halve, herefter skal det hænge og modne, og så skal hotellets kokke på arbejde.

– Normalt får vi jo kødet leveret udskåret, men nu kan vi så oplære kokke-eleven i, hvordan det foregår, siger Benny Schou. Samtidig kommer kokkene også til at bruge alle deres kompetencer, for tanken er, at hele dyret skal bruges.

-  Så det bliver ikke kun ribbensteg, frikadeller og leverpostej på julefrokostbordene, men også andre tilberedninger. Der er rigtig mange andre gode kødstykker på sådan en kvie end mørbraden, fastslår Benny Schou.

– Vi bruger det hele, og der bliver stadig masser af sprød svær, forsikrer han.

 
Vi bruger det hele, og
der bliver stadig masser
af sprød svær

 

– Det giver god mening, hvis vi kan afsætte flere fødevarer lokalt, og jeg synes, det er sjovt, at man som hotelkøkken tager udfordringen op med at bruge hele dyret, mener Stine Mikkelsen.

Benny Schou fortæller, at kunderne efterspørger lokale varer, og det var også årsagen til at hotellet gik ud og undersøgte, hvordan det kunne lade sig gøre at få lokalt kød.

En streg i regningen

Klintebygård ligger kun 6-7 km fra hotellet ved Balka, så mere lokalt kan kødet næsten ikke blive. Grisene skal dog en tur til Rønne og slagtes. Anguskoen skal derimod slagtes ovre.

– Det var jo ikke ideen med det, at den skulle over for at slagtes, men at den skulle have været slagtet på Hallegaard, men det kan desværre ikke lade sig gøre i år, da Hallegaard er helt booket op, forklarer Benny Schou.

Klintebygård har 46 anguskvæg gående medregnet opdræt. Dyrene bruges blandt andet til naturpleje i dele af Paradisbakkerne. Men hovedproduktionen er de 500 årssøer med smågrise. 6000 opdrætter Klintebygård selv, 10.000 sælges ved 30 kilo videre til opdræt hos andre landmænd.

70 procent af slagtesvinene er antibiotikafri – såkaldte OUA-svin. OUA er forkortelse for Opdrættet Uden Antibiotika.