Arbejdsgruppe bag havvindmøllepark vil have hele Bornholm med

| ABONNENT | 17. NOV 2019 • 20:08
Af:
helene-hoem
| ABONNENT
17. NOV 2019 • 20:08
Den ønskede, fuldt ud lokalt og folkeligt ejede, vindmøllepark ved Arnager, som Winni Grosbøll (S) i begyndelsen af september stillede sig positiv overfor, skal nu skubbes i gang.

I første omgang med et stiftende møde for det, som initiativgruppen forventer at kalde ”Bornholms Havvindmøllelaug”.

Arbejdsgruppen venter i skrivende stund på at få de nødvendige tilladelser, så man kan gå i gang med de første forundersøgelser.

Mens man venter på dem, bruger gruppen, der består af 12 personer, tiden til at afsøge den folkelige interesse og skaffe opbakning.

Søger interesserede borgere

Bornholms Havvindmøllepark har derfor netop nu en opfordring, der blandt andet lige nu florerer på facebook, til at melde sin eventuelle interesse i det borgerdrevne energiprojekt.

– Så snart vi har resultaterne, inviterer vi alle borgere og virksomheder på Bornholm til stormøde med forslag om at etablere ”Bornholms Vindmøllelaug”, lyder det.

Har man lyst til at få information og blive inviteret med, når mødet kommer i stand, kan man altså melde sig til via gruppens hjemmeside bornholmshavvind.dk.

– Det er ikke sådan, at man siger ja tak til at købe en anpart eller noget lige nu. I første omgang er det bare, om man vil modtage informationer fra os, og måske gerne vil være med til at sprede budskabet, fortæller Helle Munk Ravnborg.

Hun oplyser, at weekendens seneste optælling viste, at omkring 300 bornholmske borgere foreløbig har meldt deres interesse.

Hvor mange skal i optimalt finde?

– Det skal da være hele Bornholm, lyder svaret.

Bornholms energiforbrug

Siden marts har initiativgruppen arbejdet for at få en fuldt ud lokalt og folkeligt ejet park af kystnære vindmøller, der skal placeres i havet ud for Arnager.

Havvindmøllerne skal ifølge planen producere 90-100 MW om året, hvilket vil dække Bornholms årlige energiforbrug mere end rigeligt.

– Det vil være ret unikt, hvis - eller rettere når - det lykkes for os, siger en forventningsfuld Helle Munk Ravnborg.

Parkens ejere skal fordeles på tre forskellige typer anpartshavere: Almindelige bornholmske borgere, bornholmske virksomheder og sidst men ikke mindst; en almennyttig fond, stiftet og drevet af et kommende Bornholms Havvindmøllelaug.

På baggrund af de seneste års debat om vindmøller på land, der mundede ud i manglende opbakning, inviterede Helle Munk Ravn, Morten Riis , Steffen Olsen og Peter Haag til et stiftende møde for en initiativgruppe i sommers. Efterfølgende lancerede Morten Riis fra Enhedslisten ideen ved et kommunalbestyrelsesmøde: En kystnær havvindmøllepark med ni eller ti vindmøller på Rønnebakke, et lavvandsområde beliggende i Østersøen cirka seks kilometer vest for Arnager.

Siden har der udviklet sig en arbejdsgruppe på 12 mennesker med Helle Munk Ravnborg i front. Gruppen tæller også DI Bornholms formand Kenn Kjellberg, Høstet-indehaver Mad s Meisner, tidligere chefredaktør Søren Wolff, tidligere turistchef Kirsten Juni og altså Peter Haag, der er formand for Bornholms Miljø-og Energiforening.

Gruppen forventer at kunne indkalde til stormødet i foråret 2020.