Ung landmand giver sin viden videre i Bruxelles

| 16. NOV 2019 • 12:34
Af:
anette-vestergaard

16. NOV 2019 • 12:34
Grisebonden Thorbjørn Koefoed var torsdag oplægsholder, da over 100 af Europas førende forskere og eksperter, landmænd, EU- politikere og EU-embedsmænd var samlet til klimakonferencen The Climakers i Bruxelles.

Thorbjørn Koefoed repræsenterede både sig selv og ungdomsorganisationen LandboUngdom, hvor han er formand for landsorganisationen. På Bornholm er han driftsleder for en konventionel griseproduktion på familiegården Langemyregård ved Aakirkeby, og han fortalte tilhørerne i Bruxelles om, hvordan de på gården bidrager til at imødekomme en klimaomstilling.

– Der blev taget godt imod mit oplæg, og der var en positiv stemning. Det var rart at kunne bidrage til vidensdeling på tværs af Europa, siger Thorbjørn Koefoed.

Thorbjørn fortalte i sit oplæg, at de på Langemyregård renoverer de gamle stalde i stedet for at bygge nyt, at de har en hyppig gylleudslusning, at de har kort afstand til slagteri og marker med foder, og at de fodrer grisene med stort fokus på, at de skal vokse så meget som muligt med så lidt foder som muligt. Tiltag der alt andet lige er med til at mindske klimaaftrykket per kilo gris.

Landbrug & Fødevarer har en vision om et klimaneutralt dansk landbrug i 2050.

Fokus på fælles løsning

Climakers-konferencen er arrangeret af European Council of Young Farmers (CEJA) og giver plads til ide- udveksling og politiske diskussioner i forhold til klimaforandringerne.

– Alle parter er til stede i dag, også miljøorganisationerne, og der er helt klart en vilje til, at vi skal løse problemerne i fællesskab og ikke modarbejde hinanden. Det er rart at opleve, siger Thorbjørn Koefoed og fortsætter.

– Jeg nævnte også i en debat, at vi skal se globalt på klimaforandringerne og ikke kun på vores egne lande og EU. Hvis vi for eksempel i Danmark er verdens bedste til at producere grise, så er det os, der skal gøre det. Og hvis andre lande er de bedste til at dyrke græs på markerne, så skal de gøre det.

Thorbjørn Koefoed har været formand for LandboUngdom siden april 2018.