Henning Finne håber at få en tjans som sæljæger

| ABONNENT | 16. NOV 2019 • 14:47
Af:
holger-larsen
| ABONNENT
16. NOV 2019 • 14:47
– Jeg synes, det er et godt initiativ fra Miljøstyrelsen. Det skal jeg sige, for vi har selv foreslået den løsning, siger Henning Finne, haslefisker og næstformand i Bornholms & Christiansøs Fiskeriforening.

Henning Finne er godt tilfreds med miljøminister Lea Wermelins udmelding om, at der i en forsøgsperiode i de første tre måneder af 2020 skal ansættes to fiskere med jagttegn til at regulere sæler ved Bornholm.

Der vil både kunne reguleres ved erhvervsfiskeres fangstredskaber og – som noget nyt – også ved fritidsfiskeres redskaber.

Henning Finne håber selv at blive en af de to fiskere, der skal skyde sæler.

– Jeg har lavet en ansøgning, men har endnu ikke fået nogen tilbagemelding, siger han.

Det skal prøves

– Det er værd at prøve alle muligheder. Når vi er derude, kan vi lige så godt gøre en indsats for at regulere. Hvor godt det kommer til at fungere, ved jeg ikke. Det er derfor, at vi var enige om at give det en chance i tre måneder og så se, om det kan bruges til noget.

I har siden 2016 haft muligheden for at regulere sæler. Kommer det til at gøre en forskel, at man ansætter nogen fiskere til at stå for reguleringen?

– Det håber jeg, og jeg håber, at der på sigt kan ansættes mange flere. Man er nødt til at sætte nogle redskaber ud. I mit tilfælde vil jeg sætte nogle laksekroge ud, men nu vil dem, der ansættes, kunne fokusere mere på opgaven, siger Henning Finne.

Er sælerne til at få ram på?

– Sidste år oplevede vi, at sælerne var meget sultne. Så jeg håber, at det kan lade sig gøre. Vi er nødt til at prøve.

Tilladelsen går stadig på, at der kan reguleres 40 sæler om året – vil det hjælpe?

– At regulere 40 sæler ud af 50.000 hjælper ikke meget på slagets gang, men kan man få fat på de banditter, der lærer de andre sæler at fiske langs vores liner eller garn, så vil det hjælpe. Nu er Naturstyrelsen gået ind i det. Det er super godt, og jeg håber, at dem, der skal ud at skyde sæler, får et godt samarbejde med dem, siger Henning Finne.

 
Jeg har fanget torsk, og
de er i en helt anden
kondition end ved Bornholm.
De er tykke og fine, uden
orm, og de giver en god pris

 

Henning Finne har siden september fisket i Øresund og landet sin fangst i Dragør.

– Det er betydeligt bedre end ved Bornholm. Der er sæler, men ikke så mange som ved Bornholm. Jeg har fanget torsk, og de er i en helt anden kondition end ved Bornholm. De er tykke og fine, uden orm, og de giver en god pris. De bliver kørt til Hanstholm og solgt på auktion.

– Jeg skal hjem og prøve at fange laks fra omkring 1. december. Så har jeg også brugt min kvote i vest, siger Henning Finne.