Bedre udnyttelse skal sikre Løvstikken

| ABONNENT | 15. NOV 2019 • 12:48
Af:
holger-larsen
| ABONNENT
15. NOV 2019 • 12:48
Institutionen Løvstikken i det tidligere plejehjem i Klemensker får tilført en ny gruppe brugere, og en ny tildelingsmodel skal give institutionen flere penge. Altsammen for, at man komme af med institutionens driftsunderskud.

– Vi har arbejdet med sagen i hele 2019. Vi har kigget på, om vi kunne rykke institutionen et andet sted hen, eller om vi kunne rykke nogle andre borgere ind på Løvstikken, som gjorde, at vi på en anden måde fik en bedre økonomi i det, siger Morten Riis (Enhedslisten), formand for børne- og skoleudvalget.

Løvstikken er nu af Socialtilsynet blevet godkendt til midlertidigt ophold for unge mellem 18-23 år, der har betydeligt nedsatte fysiske eller psykiske funktionsevner. Det sker efter servicelovens paragraf 107.

– Problemet er, at der er færre borgere til den gruppe, vi i dag har på Løvstikken. Det gør det svært, tilføjer han.

Løvstikken er et specialiseret døgn- og aflastningstilbud for børn, unge og voksne med behov for hjælp på grund af forskellige former for funktionsnedsættelser. Løvstikken har en døgnafdeling, der retter sig mod børn og unge op til 18 år, og en aflastningsafdeling for hjemmeboende børn og unge op til 18 år samt hjemmeboende voksne fra 18 år.

Efterspørgslen af pladser på Løvstikken er fortsat faldende, og der forventes ikke en øget efterspørgsel.

Flere fordele

Udvidelsen af institutionens tilbud betyder i praksis, at unge, der i forvejen bor på Løvstikken, vil kunne blive boende også efter, at de er fyldt 18 år. Her ville de ellers normalt skulle flytte til voksentilbuddene Røbo eller Klintebo.

– Det er en stor fordel, at de vil kunne blive boende, og en anden fordel er, at det kniber med pladsen på Røbo og Klintebo, siger Morten Riis.

 
I sidste ende kommer
pengene fra den samme kasse

 

– Denne gruppe borgere hører ikke under børne- og skoleudvalget, men under social- og sundhedsudvalget. Så der er noget med regningen, vi lige skal have gjort op med dem i forhold til hvem, der skal betale for de nye borgere. Men i sidste ende kommer pengene fra den samme kasse, siger Morten Riis.

Skal have flere penge

Man kommer i det hele taget til at kigge nærmere på, hvordan institutionens økonomi er skruet sammen. Administrationen foreslår blandt andet, at Løvstikkens faste tildeling øges, så det fremover dækker alle faste udgifter.

Det vurderes, at den faste tildeling skal øges med mellem en halv og en hel mio. kr. for at få tingene til at hænge sammen. Det vil gøre Løvstikken langt mindre følsom over for eksempelvis udsving i antal indskrivninger, fremgår det af sagsmaterialet.

Social- og sundhedsudvalget samt børne- og skoleudvalget vil blive præsenteret for den endelige budgettildelingsmodel, tilhørende takster samt økonomiske konsekvenser på de respektive udvalgsmøder i december.

 
 

Udlejning til private blev undersøgt

Center for Børn og Familie har undersøgt mulighederne for at flytte Løvstikkens brugere til et andet tilbud. Det blev imidlertid opgivet, fordi det var en meget dyr løsning. Man har også undersøgt flere muligheder for at udnytte Løvstikkens ledige kapacitet.

Man har undersøgt muligheden for at tilbyde private at leje sig ind i det tidligere plejehjem. Der har også været tale om, at institutionen Mælkebøtten skulle flyttes til Løvstikken, da børnene er i samme målgruppe som Løvstikkens. Det har også været på tale, at dele af STU (Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse), så unge, der er i samme målgruppe som Løvstikkens målgruppe, kunne benytte de handicaptilpassede faciliteter.

Det har imidlertid været socialtilsynets vurdering, at man ikke ville kunne godkende en ændret anvendelse af bygningen.