Tjernobyl-hjælpere drømmer om at vende tilbage til byen

| ABONNENT | 14. NOV 2019 • 05:38
Af:
henrik-nielsen
| ABONNENT
14. NOV 2019 • 05:38
En bred vifte af foreninger drømmer om at få plads på Østre Skole, selvom det er besluttet, at ejendomskomplekset ved Pingels Allé skal sælges. En af dem er Operation Tjernobyl-børn Bornholm, som for tiden holder til på Segen Kaserne i Almindingen. Det fortalte kasserer Lis Brendes, da der i sidste uge blev holdt et møde om muligheden for at indrette foreningshus på den tidligere folkeskole.

Indtil for nylig holdt foreningen til på Almegårds Kaserne. Den havde lokaler, hvor den kunne pakke forsyninger til hjælpearbejde i Tjernobyl-området, og hvor den kunne opbevare forsyningerne, indtil de blev sendt til Ukraine. Ligesom de øvrige foreninger på kasernen blev Operation Tjernobyl-børn Bornholm opsagt, og regionskommunen hjalp den ind til Segen Kaserne.

– Det er et problem. For det første koster det fire gange så meget som Almegårds Kaserne. Det koster lige ved 5.000 kroner om måneden, og det har vi slet ikke råd til. Vi er en frivillig forening, og vi skal selv samle alle pengene ind, og der er kørsel frem og tilbage, som vi også selv betaler. Vi kan ikke søge fonde, når vi ikke får besøg af børnene mere. Derfor har vi et fantastisk behov for at komme ind til byen, for at få nogle lokaler. Vi er meget meget interesserede i noget af gymnastiksalen, men vi behøver ikke den hele, fortalte Lis Brendes på mødet, der foregik i Sjøgårinj hos Sct. Georgs Gilde.

Stor sympati

Med til mødet var formand Erik Lund Hansen (S) fra job-, udvikling- og fritidsudvalget, som siden har spekuleret over en mulig løsning på foreningens aktuelle situation, indtil videre uden resultat.

– Jeg har stor sympati for Tjernobyl-foreningen, og jeg har virkelig spekuleret meget over, om vi kan finde et sted, hvor de kan være, fortæller han til Bornholms Tidende.

 
Det er ikke mig, det er
stadigvæk Ejendomme og Drift,
der skal finde et sted til dem

 

Hans udfordring er den samme, som han beskrev på mødet og tidligere har fortalt om her i spalterne. Som formand for job-, udvikling- og fritidsudvalget er en del af hans politiske opgave at hjælpe med at finde egnede lokaler til det lokale foreningsliv. Men driften af de kommunale bygninger hører til i kommunens Ejendomme & Drift, som hører under natur- og miljøudvalget. Derfor kan Erik Lund Hansen ikke på egen hånd give en forening lov til at bruge lokaler i en kommunal ejendom, uanset hvor meget han måtte have lyst.

– Det er ikke mig, det er stadigvæk Ejendomme og Drift, der skal finde et sted til dem, siger han.

En række borde

Operation Tjernobyl-børn Bornholm har eksisteret siden 1995, og i de første 15 år arrangerede foreningen besøg her på øen for børn fra det område, som i 1986 blev ramt af verdenshistoriens værste atomkatastrofe. Dengang kunne foreningen få økonomisk hjælp af fonde, men det er ikke muligt længere, da hjælpeindsatsen har skiftet karakter, forklarede Lis Brendes på mødet:

– Det kunne vi pludselig ikke mere, fordi der var så meget mafia dernede, og de forlangte 80.000 kroner for, at vi kunne få børnene hertil. Så vi gik i gang med at samle tøj, hospitalsudstyr og alt muligt andet til dem. Vi sender fire sendinger derned om året.

Medlemmerne mødes en gang om ugen for at pakke de donerede effekter. Til det har de brug for nogle lokaler med nogle borde, og ifølge Lis Brendes vil en af gymnastiksalene på den tidligere Østre Skole være ideel.

– Vi kan flytte lige ind i nogle tommer lokaler, vi skal bare have en række borde, så vi kan pakke, så vi kan flytte ind, sagde Lis Brendes.