Politikerne skal tage stilling til RVV’s varmeværk

| ABONNENT | 14. NOV 2019 • 16:38
Af:
jakob-noermark
| ABONNENT
14. NOV 2019 • 16:38
Om to uger skal kommunalbestyrelsen afgøre, om de vil støtte Rønne Varmes projektforslag til et nyt stort varmeværk, der kan producere varme i stedet for værket på havnen samt et nyt reservelastværk.

Regionskommunen har hyret eksterne konsulenter til at foretage en bred samfundsøkonomisk vurdering af projekterne.

– Vi træffer beslutning, om man samfundsøkonomisk kan argumentere for, at der er brug for det her værk. Hvis man kan det, sendes det i høring, siger borgmester Winni Grosbøll (S).

På baggrund af de samfundsøkonomiske beregninger vil politikerne beslutte, om projekterne kan sendes i høring, og en dispensationsansøgning kan indsendes til Energistyrelsen. En dispensation er nødvendig, fordi varmen i Rønne som udgangspunkt skal produceres på et kraftvarmeværk, hvor der også er el-produktion.

Hastebehandling

Det kommer til at foregå som en hastesag, som både natur- og miljøudvalget og økonomi-, erhvervs- og planudvalget behandler på ekstraordinære møder den 28. november, inden kommunalbestyrelsen om aftenen får sidste ord i sagen.

I den samfundsøkonomiske vurdering forholder det eksterne firma sig til, hvad de samlede konsekvenser vil være af et nyt varmeværk, herunder effekten for det eksisterende kraftvarmeværk, som ejes af Beof og blev ombygget for 124 millioner kroner i 2016.

– Der er jo en lovgivning, der siger, at det skal være et samfundsøkonomisk rationale, før man kan gøre det. Og det er for at forhindre, at investeringer bliver tabt. Det er det, vi er ved at afdække nu. Der er 7.000 husstande i Rønne, og du skal argumentere for, at der er en samfundsøkonomisk gevinst ved at lave to varmeværker, og det, tror jeg, bliver svært. Men det er min lægmandsvurdering, siger Winni Grosbøll.

Rønne Varmes egne samfundsøkonomiske analyser har vist, at projektet, der skal producere energi ved hjælp af en blanding af træflis og eldrevne varmepumper samt udnyttelse af spildvarme, er fornuftigt – i hvert fald når der sammenlignes med varmeproduktion fra med olie fra Rønne Varmes eksisterende reservelastcentral som fyringskilde.

Rønne Varme sendte projektforslagene til den kommunale forvaltning i foråret. Siden da har der foregået en administrativ dialog mellem kommunen og forsyningsselskabet. Det er første gang, at kommunalpolitikerne officielt skal forholde sig til sagen. I pressen har mange politikere dog gennem de seneste måneder afvist ideen om at tillade et nyt varmeværk på 30 MW.

 
 

Rønne Varmes varmeværkprojekt

Til forskel fra Bornholms Energi og Forsynings eksisterende kraftvarmeværk på Rønne Havn skal der ikke produceres el på Rønne Varmes værk, og derfor kræves en dispensation hos Energistyrelsen.

RV har indsendt to projektforslag til regionskommunen. Det primære varmeværk har en kapacitet på 30 MW. Den årlige produktion er beregnet til 160.000 MWh, hvilket er tilstrækkeligt til at forsyne Rønne med varme. Varmen skal produceres med en blanding af træflis og eldrevne varmepumper, og det er tanken, at overskudsvarme fra f.eks. slagteriet eller hospitalet kan indgå.

Det sekundære varmeværk (5 MW) er et reservelastværk, der skal erstatte det eksisterende reserveværk, hvor fyringen foregår med olie. Et nyt reservelastværk vil også bruge træflis og varmepumper, og det vil koste knap 25 millioner kroner at opføre.