På jagt efter besøgsvenner: Man skal ville engagere sig i en anden person

| ABONNENT | 14. NOV 2019 • 10:08
Af:
henrik-nielsen
| ABONNENT
14. NOV 2019 • 10:08
Rundt omkring i Rønne sidder der mennesker, som gerne vil have besøg, og som derfor efterlyser en ven. Det er der flere foreninger og organisationer, der hjælper med at skaffe. En af dem er Skt. Nicolai Kirke, som for tiden mangler besøgsvenner, blandt andet en mandlig besøgsven.

I den nyeste udgave af sognebladet Skt. Nicolai-Nyt efterlyser kirke- og kulturmedarbejder Karenbodil Madsen besøgsvenner, og der er faktisk kun ét krav, man skal leve op til.

– Det kræver villighed, vil jeg sige. Villighed til at engagere sig i en anden person, fortæller hun.

Som udgangspunkt melder besøgsvenner sig til en times samvær om ugen. Rigtig mange spørger, om det betyder, at de ikke kan holde ferie eller tage ud at rejse. Det gør det ikke, understreger Karenbodil Madsen. Man må gerne holde sine ferier. Det afgørende er, at man holder de aftaler, man har, og er man forhindret en gang, så må man gerne lave om på en aftale.

– Når jeg siger villighed, så er det, at man er villig til at være sammen med en person og engagere sig i den person. Det er det, jeg mener, siger hun.

Ikke så mange mænd

Det er ikke første gang, Skt. Nicolai Kirkes kirke- og kulturmedarbejder står i den situation, at hun mangler besøgsvenner. I perioder har hun dem, hun skal bruge, og i perioder mangler hun lidt. Det afhænger af, hvor mange henvendelser hun får. Alligevel er der noget lidt særligt ved den situation, hun aktuelt står i.

– Lige nu mangler jeg en mandlig besøgsven, fordi der er en person, der ønsker en mandlig besøgsven, og dem har jeg aldrig haft særlig mange af. Det er lidt særligt. Jeg har haft mandlige besøgsvenner, men aldrig mange. Det er åbenbart noget, mænd har lidt svært ved at se, at det kunne være en god idé at være, siger Karenbodil Madsen.

Alternativt er de ikke opmærksomme på behovet og muligheden, bemærker hun.

Der er ingen alderskrav, og som besøgsven er man med til at gøre en forskel, og måske får man en ny, god ven.

 
 

Om besøgsvenner

Man kan bede om en besøgven, hvis man

• bor i Rønne.
• er alene.
• ikke selv kan gå ud på grund af sygdom, handicap eller manglende kræfter.
• trænger til en at snakke med.
• sjældent får besøg af andre.

Besøgsvenner
• er frivillige medarbejdere fra folkekirken.
• er ikke ekstra hjemmehjælp.
• har tavshedspligt og følger reglerne for besøgstjenesten.
• kommer på besøg efter aftale.

 

 

Det rigtige match

Samværet tager udgangspunkt i den, der efterlyser en besøgsven. Derfor er det vigtigt for Karenbodil Madsen at sætte de rigtige personer sammen, at lave det rigtige match, som hun udtrykker det.

– Der er nogle personer, som bare gerne vil have en besøgsven, som kommer og snakker. Andre vil gerne have en, de kan gå tur med. Så skal jeg jo ikke sætte to sammen, hvor den ene ønsker at gå tur, og den anden ikke kan eller vil. Så det er sådan noget, vi snakker om og finder ud af, fortæller hun.

Karenbodil Madsen tager altid på besøg hos de folk, der gerne vil have en besøgsven, og hun snakker også altid med de eventuelle nye besøgsvenner for at finde ud af, hvem de er, og hvad de mener, de kan og har lyst til.

– Det er noget, vi snakker om og prøver at finde ud af, siger hun.

Ser man sig selv som en potentiel besøgsven, er man altid velkommen til at tage kontakt til hende. Man kan ringe eller sende en mail. Man kan også tage chancen og se, om man kan møde hende i kirken, men det bedste er lige at lave en aftale, fortæller hun.

 
 

Andre tjenester

Røde Kors Bornholm har en besøgstjeneste, som hjælper med at bryde ensomheden for mennesker, der er alene. Som besøgsven tager man på besøg hjemme hos et andet menneske, lytter og er interesseret. Man skal være stabil, da man bliver ugens højdepunkt for et andet menneske. Som besøgsven får man godt samvær og nærvær med et andet menneske.

Ældre Sagen Bornholm har en besøgstjeneste, hvor frivillige som regel kommer på besøg en gang om ugen til en snak over kaffen, en lille gåtur, et spil kort eller noget helt fjerde. Besøgsvennerne får også noget ud af samværet, fordi det er sjovt, lærerigt og livsbekræftende. Man aftaler selv, hvor ofte man mødes.