Knogleskørhed blev pludselig en 10 gange så dyr sygdom som normalt for Anna Kjøller: Det er groft

| ABONNENT | 14. NOV 2019 • 12:15
Af:
torben-oestergaard-moeller
| ABONNENT
14. NOV 2019 • 12:15
Priserne på receptpligtig medicin kører op og ned – til gene for patienterne.

I hvert fald, når de kører op.

I løbet af et år er omkring hvert tiende lægemiddel blevet mindst dobbelt så dyrt fra den ene dag til den næste. Senere falder prisen dog ofte igen.

Det viser en analyse af apotekernes medicinpriser, som DR har lavet på baggrund af oplysninger fra Sundhedsdatastyrelsen.

Men prisstigningerne på enkelte typer medicin kan være langt mere drastiske, og en af dem, der har oplevet det, er Anna Kjøller, som til dagligt bor på Frederiksø og fornylig oplevede noget af sin medicin tage et prishop på 500 kroner, hvilket var en tidobling.

– Jeg synes simpelthen, det er groft, siger hun.

– Hvis du skal ha’ noget medicin, skal det da være til at overkomme for almindelige mennesker, alt andet er fuldstændig vanvittigt.

Anna Kjøller tager en gang om ugen medicinen Alendronat Sandoz mod den knogleskørhed, hun har fået konstateret.

– Da jeg fik konstateret sygdommen, forklarede lægen, at der findes medicin mod den, og så siger man jo tak og tager medicinen, konstaterer hun.

– Og den har jeg kunnet købe til en rimelig pris.

Hun har naturligvis ligesom andre, der tager medicin, oplevet, hvordan førstegangskøb af medicin er dyrere, hvorefter prisen falder, fordi tilskuddet stiger.

For nylig var hun imidlertid igen ved lægen, fordi hendes medicin var ved at slippe op. Da advarede han hende om, at hun lige skulle være opmærksom på, når hun hentede sin medicin hos købmanden på Christiansø, at den var steget markant i pris.

– Og så var den gudhjælpemig steget med 500 kroner, siger hun lettere forfærdet.

 
Det gør jo lidt ondt, når man
skal ha’ dem op af tegnebogen
eller ud af dankortet. Men når
nu de siger, at jeg er ”skør”, og
at den der pille vil hjælpe, så
må jeg jo tage den

 

Hun får medicinen i form af pakker med 14 tabletter i, som hun så tager én af om ugen. Og efter at have konfereret med sin læge, fandt hun ud af, at der ikke var noget at gøre i forhold til prishoppet.

– Der var ikke tale om en fejl, det var, som det var, siger hun.

Hvad betyder sådan en stigning på 500 kroner for dig?

– Det gør jo lidt ondt, når man skal ha’ dem op af tegnebogen eller ud af dankortet. Men når nu de siger, at jeg er ”skør”, og at den der pille vil hjælpe, så må jeg jo tage den, siger Anna Kjøller med et anstrøg af humor.

Trods alt.

– Som min mand gerne sagde: Det, der skal til, skal til, og så må vi finde nogle andre steder at skære ned, så der kan blive råd til det. Købmanden ringede også til apoteket og fik bekræftet, at det er den rigtige pris.

Chokerede kunder

Apoteker Mette Elsborg, Rønne Apotek, kan ligeledes bekræfte det store prishop på Alendronat Sandoz, men fortæller også, at systemet fungerer sådan, at andre tilsvarende produkter nu er blevet billigere.

– Men prisen steg, da de konkurrerende produkter var i restordre, forklarer hun.

Hvordan er din oplevelse med folk, der kommer ind på apoteket og får at vide, at deres medicin er steget måske gange 10?

– Det er meget forskelligt. Nogen har måske nogle tabletter tilbage og prøver at vente til næste takstperiode for at se, om deres medicin er faldet i pris igen. Andre går til lægen og spørger, om der er anden medicin, de kan bruge.

Er der nogen, der bliver sure eller kede af det?

– Nej, de bliver chokerede! Ja, nogle bliver også sure, men jeg får ikke på puklen for det, for jeg prøver stille og roligt at forklare, hvordan det er.

Oplever du, der er nogen, der simpelthen dropper deres medicin?

– Ja, det gør vi også. Uden at jeg kan sige, hvor mange det er. Men det er sket i enkelte tilfælde, siger Mette Elsborg.

Aktuelt ligger prisen på 14 tabletter Alendronat Sandoz ifølge medicinpriser.dk på 103,40 kroner.

 
 

Prisernes udsving

Når prisen på receptpligtig medicin stryger kraftigt op og ned, hænger det sammen med et auktionssystem, forklarer dr.dk.

Medicinalvirksomheder byder hver fjortende dag ind til Lægemiddelstyrelsen, hvad deres medicin koster til alle de forskellige sygdomme. Den virksomhed, der har den billigste pris, vinder retten til at sælge mest medicin til danskere med den pågældende sygdom i fjorten dage.

Derefter er der en ny auktion om, hvem der er billigst med medicin og har hovedretten til at sælge i fjorten dage.

Systemet har ifølge Apotekerforeningen generelt givet nogle af Europas laveste priser på kopimedicin.

– Det positive er, at systemet generelt sikrer en stærk konkurrence og lave priser. Den negative side er, at nogle gange stiger priserne voldsomt på et enkelt præparat, siger Anne Kahns formand for Apotekerforeningen til dr.dk.

Det hænder eksempelvis, at alle de lægemidler, der virker ens, hopper i pris, så de fra en uge til den næste koster mindst det dobbelte. Det er sket mindst 182 gange i år, viser DR’s analyse.

Fra Lægemiddelstyrelsens side oplyses det, at når eksempelvis et lægemiddel som Alendronat mod knogleskørhed kan springe så meget i pris, som det er set, kan det muligvis skyldes, at der har været flere producenter, som har konkurreret hinanden så meget ned i pris, at nogle producenter har trukket sig, hvorefter de tilbageværende producenter – eller måske dén tilbageværende producent – sætter prisen op.

Hvilket kan lokke de producenter, der trak sig, tilbage på markedet.

Lægemiddelstyrelsen skriver på sin hjemmeside:

”Formålet med prissystemet er at holde priserne på medicin nede, og analyser har vist, at vi i Danmark har nogle af de billigste priser på generisk medicin i Europa”.

Kilde: dr.dk og lægemiddelstyrelsen

 

 

 

Tilskud til medicin

• Køb af medicin på recept bliver automatisk beregnet og fratrukket et beløb, hvis medicinen er tilskudsberettiget, således at man højest kommer til at betale 4.110 kroner om året (2019-sats) for medicin, hvis man vælger den billigste  på markedet.

Egenbetalingen er højest i starten, hvorefter man får mere og mere i tilskud inden for et år.

• Har man høje udgifter til medicin, kan man hen­vende sig på apoteket og høre om muligheden for at få en henstandsordning, hvor egenbetalingen fordeles jævnt over året i 12 lige store rater. I 2019 på 343 kroner om måneden.

• Har man særligt lav indkomst og ikke mulig­hed for at dække egenbetalingen til sin medicin, kan man søge kommunen om hjælp, hvorefter den økonomiske situation, og hvorvidt der er tale om en nød­vendig udgift, bliver vurderet.

• Ved livstruende situationer har apoteket undtagelsesvist en forpligtelse til at udlevere medicin, selv om der ikke er sikkerhed for betalingen. Denne nødløsning kræver en særlig recept fra lægen.

Kilde: sum.dk (Sundheds- og Ældreministeriet)