Agnethe fylder 105: Vi har lige lagt 7-kabale

| ABONNENT | 14. NOV 2019 • 20:22
Af:
redaktionen
| ABONNENT
14. NOV 2019 • 20:22
Agnethe Spanner, født Westh på Båsegård i Rutsker, fylder fredag den 15. november 105 år.

– Hun er ret kvik af sin alder. Vi har faktisk lige siddet og lagt en 7-kabale. Men selvfølgelig er årene ikke gået helt ubemærket hen over hende, siger Agnethe Spanners datter, Inger Spanner, i telefonen fra Frederiksberg.

Agnethe Spanner bor i en plejebolig i Akaciegården på Frederiksberg i København. Her flyttede hun ind lige efter at være fyldt 100.

Agnethe Spanner blev født som tredje barn i en børneflok som voksede til otte. Da hun sluttede sin skolegang i Rutsker som 14-årig, kom hun i huset som ung pige i Rønne. Efter et par år besluttede Agnethe sig for at rejse over Østersøen til København.

Ung pige i huset

Hun arbejdede som ung pige i huset hos en lægefamilie på Frederiksberg, hvor hun viste sine gode evner for at lave mad og bage, fortæller Inger Spanner.

Agnethe Spanner fik en læreplads som konditorelev på BT Centralen, et kendt frokoststed på hjørnet af Rådhuspladsen og Strøget, dér hvor Burger King nu ligger i stueetagen.

Drev pensionat

Agnethe Spanner købte et par år efter et pensionat i en stor herskabslejlighed i Store Kongensgade, og kort efter lejede hun endnu en stor lejlighed i gaden, hvor hun husede unge studerende fra provinsen.

Agnethe mødte i København sin kommende ægtemand, Viggo Spanner. Han var fra Østermarie, og hun havde kendt ham hjemmefra. Han var udlært købmand, og de blev gift i isvinteren 1940.

Kort efter købte de sammen deres første lille købmandsbutik på Nørrebro. Den blev senere udskiftet med én på Jagtvej, som blev udskiftet med én på Jyllingevej i Vanløse.

Efter 2. verdenskrig afprøvede de en idé om at emigrere til USA. Agnethe Spanner åbnede sammen med nogle andre danskere et dansk bageri i Californien, men de valgte at returnere til Danmark på grund af hjemve.

35 medarbejdere

De købte en købmandsforretning på Mozarts Plads i København, men inspireret af deres ophold i USA ville de gerne have en selvbetjeningsforretning, som var noget nyt i Danmark. De flyttede i 1967 til Sorø på Sjælland, til et lille supermarked, men få år senere byggede de et større midt i byen.

– Da de solgte supermarkedet i 1979, og gik på pension, havde de 35 medarbejdere, som Agnethe var en meget vellidt personalechef for, fortæller Inger Spanner.

Udlængsel

De havde stadig udlængsel og flyttede efterfølgende til Bruxelles i Belgien, hvor de boede i 15 år, med afstikkere til Spanien om vinteren og til sommerhuset i Jersie ved Køge Bugt om sommeren.

I 1995 flyttede de tilbage til København. Viggo Spanner døde i 2004 i en alder af 92 år.

Agnethe Spanner mistede sin søn Ole i 2011, men har en datter, Inger, fem børnebørn og syv oldebørn.

 
 

Familien Westh

– Min kusine, Lillian Hjorth Westh, holder stadig sammen på familien Westh fra Rutsker og indkalder til slægtstræf hvert år i juni, fortæller Inger Spanner.

– Min mor har ikke været med så ofte, fordi de havde en forretning at passe, men jeg er blevet ”sendt af sted” i hver sommerferie. Så jeg har ofte været med. Det var min morfar, der tog initiativ til at holde slægtstræf. Da vi for nogle år siden havde 70 års jubilæum inde på Bornholms Højskole, var vi 115 mennesker.