'Det var en business case'

| ABONNENT | 13. NOV 2019 • 07:07
Af:
jakob-noermark
| ABONNENT
13. NOV 2019 • 07:07
Det var ikke alene grønne ambitioner, men primært sunde økonomiske forudsætninger, der vejede tungest, da en enig kommunalbestyrelse i juni 2015 gav Østkraft – der året efter en fusion blev til Bornholms Energi og Forsyning – en kommunegaranti på 122 millioner kroner, så blok 6 på kraftvarmeværket i Rønne kunne ombygges til komplet biomasseproduktion.

Det forklarer borgmester Winni Grosbøll (S).

– Anledningen var, at man skulle finde en holdbar løsning inden udgangen af 2018. Og på det her tidspunkt forventer man en reduktion af varmeprisen på cirka 15 procent i forhold til det nuværende niveau. Selvfølgelig er der et grønt aspekt i det, men først og fremmest er det en business case, der leverer et grønnere alternativ, og samtidig leverer en prisreduktion på 15 procent for varmekunderne, siger Winni Grosbøll til Bornholms Tidende og tilføjer:

– Hvorfor det så ikke holder i praksis, aner jeg ikke.

Hun understreger, at beslutningen om ombygningen ikke blev truffet af politikerne.

– Det er jo ikke kommunalbestyrelsen, som beslutter at bygge blok 6. De spørger, om kommunalbestyrelsen vil give en kommunegaranti.

Winni Grosbøll henviser til Østkrafts ansøgning om kommunegarantien. Her stod der, at RVV’s brugere på daværende tidspunkt årligt betalte 18,5 millioner kroner i kul- og CO2-afgifter. Derudover var det tilskud på el produceret på biomasse med til at sikre, at kraftvarmeproduktion stadig ville være rentabel, efter at statens værkstilskud bortfalder i 2018.

”Der pågår derfor en forhandling af prisen med RVV, som tilbydes en reduktion af varmeprisen på 15 %”, skrev Østkraft i ansøgningen til kommunen om korrespondancen med Rønne Vand og Varme på daværende tidspunkt.