Butikkerne i Rønne kan ikke sende højere varmeregning videre til kunderne

| ABONNENT | 13. NOV 2019 • 15:05
Af:
jakob-marschner
| ABONNENT
13. NOV 2019 • 15:05
Rønnes butikskunder har ingen grund til at frygte, at priserne på varer stiger i butikkerne, hvis varmeprisen stiger med de 47,2 procent, som Rønne Vand og Varme varslede i sidste uge. Det siger Jan Bidstrup, indehaver af Din Tøjmand og formand for Rønne Handelsstandsforening.

På grund af konkurrencen fra ikke mindst nethandelen har Rønnes forretningsdrivende i praksis ingen mulighed for at vælte en højere varmeregning over på kunderne, siger han. Fordi de handlende vil være nødt til at tage smækket selv, vil højere varmepriser derimod kunne skubbe på mod butiksdød for de handlende, der har mindst at stå imod med.

– Jeg kan ikke sende regningen videre. Regningen slutter hos mig, og det gør den også for andre handlende. I hvert fald for langt de fleste af os. For mig betyder det, at jeg bliver hårdere presset på min indtjening, siger Jan Bidstrup.

Kæder fastsætter priser centralt

Fordi Jan Bidstrup er medlem af Din Tøjmand-kæden giver det allerede af den grund sig selv, at han ikke kan sætte sine priser op. Det samme gælder for alle andre handlende, der er en del af en kæde, hvor priserne er bestemt fra centralt hold.

– Alle mine priser er fastsat centralt, fordi jeg er medlem af en kæde. Men selv hvis jeg ikke havde været medlem af en kæde, ville jeg fastsætte mine priser efter hvad konkurrenterne på nettet tager, siger Jan Bidstrup.

– Vi følger konkurrenternes priser, fordi vores priser er afgjort af markedet. Folk vil ikke turde at lægge udgifterne over på kunderne. Det hele er så gennemsigtigt, at forbrugerne godt kender forskellen på priserne. Folk går jo på nettet og handler, hvis de kan se, at et par sportssko pludselig koster 100 kroner mere end i går.

– Jeg ser ingen mulighed for, at nogen handlende kan lægge prisstigningen over på kunderne, opsummerer Jan Bidstrup.

Hårdt kæmpende kan bukke under

I perioden fra 1. maj sidste år til 30. april i år havde Jan Bidstrup en varmeregning på 36.637 kroner i sin butik ved starten af Rønnes gågade. Den regning vil vokse til over 50.000 kroner om året, hvis varmestriden ender med, at Rønne Vand og Varme sætter prisen op med de varslede 47,2 procent.

– For de handelsdrivende, der i forvejen hænger i med det yderste af neglene, kan det skubbe på mod butiksdød. Små detailhandlende, hvor regningen slutter hos os, har ikke råd til ekstra udgifter af den slags, siger han.

 
Jeg tror, at de fleste er i
en form for....jeg vil ikke
kalde det granatchok, men
mere sådan: Lad os nu se,
hvordan sagen står om en
uges tid eller to

 

– Jeg har ikke rigtig fået vendt situationen med de andre handlende. Jeg tror, at de fleste er i en form for....jeg vil ikke kalde det granatchok, men mere sådan: Lad os nu se, hvordan sagen står om en uges tid eller to, siger Jan Bidstrup.

Han venter, at dramatisk højere varmepriser i Rønne ikke bare vil sætte hans og andre handlendes udgifter i vejret, men også ramme dem på indtægtssiden.

– Vi bliver ramt to gange, for vores udgifter stiger, og vores kunder mister købekraft. For nogle af mine kunder bliver det jo sådan, at strømperne og underbukserne får lov at holde lidt længere, hvis de skal betale 6.000 kroner mere om året for varme, siger han.

Handlende rammes tre gange

Jan Bidstrup stopper op. Han er kommet i tanker om endnu en virkning af højere varmepriser.

– Nej, vent: Vi bliver jo faktisk ramt tre gange, fordi kommunen også bliver ramt. Når kommunen bliver ramt, er der jo også kun os allesammen til at betale for det, siger han.

– En stigning af den slags er uhørt, uden at jeg vil blande mig i skyldsspørgsmålet. Det virker som en krig mellem to aktører, der prøver at presse hinanden maksimalt. Jeg håber virkelig, at aktørerne får sat sig sammen og fundet en løsning, siger Jan Bidstrup.

– Jeg venter indtil jeg fryser med at tænde for varmen herinde på kontoret. I butikken får vi rigtig meget varme fra lys, fra os selv og fra tøjet. Vi har heller ikke brug for mere end 18 til 20 grader i butikken om vinteren, fordi folk også skal kunne holde ud at komme ind i butikken i overtøj.