Slusegård med i kapløb om at blive Danmarks smukkeste vandmølle

| ABONNENT | 12. NOV 2019 • 18:11
Af:
helene-hoem
| ABONNENT
12. NOV 2019 • 18:11
De mange smukke gamle vandmøller, fordelt rundt om i landet, er truet af EU’s vandrammedirektiv, der betyder, at vandløb skal genoprettes.

Vandstanden er derfor mange steder blevet forandret, nogle steder er vandet blevet ført helt eller delvist uden om de fungerende vandmøller, og det får de gamle møllehjul og bygningsdele i landets vandmøller til at udtørre.

For at sætte fokus på landets allersidste fungerende vandmøller, der er en vigtig del af den danske kulturarv, har organisationen ”Historiske Huse” nu udskrevet en skønhedskonkurrence. 17 vandmøller er nomineret til titlen som ”Danmarks Smukkeste Vandmølle”, og med på listen er Slusegård ved Øle Å.

– Det synes vi, er fantastisk, for det trænger jo til en kærlig hånd siger Preben Christoffersen, der sammen med Anja Christoffersen driver Slusegård. Stedet rummer i dag både cafe og ferielejligheder, en mindre udstilling om det historiske og sågar en lokal snapseproduktion.

Danmark drevet af vandmøller

Danmark har haft flere tusinde vandmøller.

I 1950’erne foretog Nationalmuseet en registrering, der viste, at der har været omkring 3000 vandmøller i Danmark. I dag er kun omkring 30 af dem funktionsdygtige.

Det er uvist, hvornår vandmøllen ved Slusegård på Bornholm præcist blev opført, men man antager, at møllen har eksisteret siden midten af 1700-tallet.

Anlægget har også en opdæmmet mølledam og et lille klækkehus til ørredklækkeri, og vandmøllen er fuldt funktionsdygtig, selvom den i dag ikke er i brug. Hele komplekset er unikt, og derfor er stedet både naturfredet og bygningsfredet med offentlig adgang.

Vandmøllen og anlægget var i meget ringe tilstand, da stedets nye ejer Svend Åge Christoffersen i 1949 tog fat på en stor istandsættelse af mølledammen og bygningerne i samarbejde med Nationalmuseet og Bornholms Museum. Renoveringen løb fra helt frem til 1960erne, og arbejdet førte til, at møllen blev fredet i 1956. Vandmøllehjulet blev fornyet i 1989, og møllens kværn kan i dag fungere.

[tecnavia_gallery slug="idyllen-paa-slusegaard" view="expanded"]
Klik på billedet for at aktivere billedserien.

Fonde og lokalt engagement

Restaureringsarkitekt Niels-Holger Larsen fra foreningen Kulturarv Bornholm har desuden i årevis har kæmpet for at indsamle fondsmidler til istandsættelse af den fredede vandmølle og fiskehuset, og fredningen blev i 2016 udvidet til også at omfatte mølledam med dæmninger, sluserne samt klækkehuset og kildehuset.

– Fiskehuset er netop nu ved at blive renoveret, fortæller Preben Christoffersen, der bliver lagt tag, det får ny ryg og nyt træ, der bliver bliver tjæret, og huset får en ny dør.

Pengene til den renovering stammer blandt andet fra lokale fonde. Sparekassen Bornholms Fond og Bornholms Brand har begge smidt 50.000 kroner i, ligesom større fonde som Sonningfonden og Augustinusfonden, såvel som Slots- og Kulturstyrelsen har doneret penge til at bevare og renovere det smukke anlæg og den bornholmske vandmølle.

Konkurrence afgøres i november

Da fotograf Suste Bonnén i juli udgav andet bind i serien ”De Bevarer Danmark” om om fredede huse og bygningsanlæg, fik den smukke vandmølle ved Øle Å da også hele otte sider i toeren, der bærer titlen ”Elskede huse”.

Preben Christoffersen fra Slusegård er glad for indstillingen til ”Danmarks smukkeste Vandmølle”:

– Det er lidt sjovt at blive nomineret, og konkurrencen giver også noget opmærksomhed omkring, at vi altså har nogle udfordringer omkring vandstand, siger han med henblik på EU’s vandrammeregulativ, der betyder, at vandet ledes udenom de gamle møller, hvilket kan få fatale følger.

– Og så giver det os selvfølgelig en stor reklameværdi. Vi har jo også en cafe her, så det giver god opmærksomhed, fortæller en glad Preben Christoffersen.

Slusegård er den eneste bornholmske vandmølle, der er nomineret i konkurrencen. ”Danmarks smukkeste vandmølle” er støttet af Realdania og Brebølfonden. Vinderen offentliggøres den 25.november.