Efter projekt til 300.000 kroner: Christiansø-persillen er en verdensnyhed

| 12. NOV 2019 • 13:58
Af:
elisabeth-krogh

12. NOV 2019 • 13:58
Vildtvoksende, men spiselige planter i den bornholmske natur er eftertragtede af både private og restauranter, så i 2016 bevilgede Landbrugsstyrelsen 300.000 kroner til at undersøge, om man kan indsamle og dyrke de vilde og forvildede bornholmske planter.

I den bornholmske natur og langs krat og hegn findes mange vilde og forvildede planter, som har en særegen smag, og derfor er eftertragtede. Men nogle af planterne er sjældne og tåler ikke sankning i større stil.

For at afprøve om man i stedet kan dyrke planterne, er der de seneste to år blevet indsamlet 16 planter, blandt andet bornholmsk kvan, stikkelsbær fra Hammershus, kræge fra Nyker Præstegård og strandasters fra den bornholmske kyst. De står nu i en ny plantesamling på Melstedgård, så mange flere fremover kan lære dem at kende og måske få lyst til at dyrke dem, fortæller Bornholms Landbrug & Fødevarer.

Nogle af planterne har nemlig dyrkningspotentiale og kan indgå i lokale fødevarer.

Bornholmsk verdensnyhed

Den plante, som er tættest på at være klar til dyrkning, er Christiansø-persillen, som Klaus H. Petersen og Kia Christensen har fået sortsgodkendt.

Det er en bornholmsk verdensnyhed, som Klaus og Kia har taget med sig fra deres tid som gartnere på Christiansø, og som er basis for den nye fødevarevirksomhed ”Nordic Relict Company by Klaus & Kia”.

Man kan høre om både Christiansø-persillen og alle de andre bornholmske vilde og halvvilde plantesærlinge, når Bornholms Landbrug og Fødevarer, Gaarden og Naturstyrelsen på Bornholm holder møde i Madkulturhuset i Gudhjem mandag den 18. november kl. 19-21.