Professor: Varmesag ligner et resultat af politikernes grønne ambitioner

| ABONNENT | 12. NOV 2019 • 07:07
Af:
jakob-noermark
| ABONNENT
12. NOV 2019 • 07:07
Fjernvarmekonflikten i Rønne blev mandag behandlet i Jyllands-Posten.

Udover flere lokale aktører interviewes professor i økonomistyring Per Nikolaj Bukh fra Aalborg Universitet om sagen.

I sin udlægning af konflikten mellem Rønne Vand og Varme og Bornholms Energi og Forsyning betoner han politikernes ansvar for den tilspidsede situation med voldsomme prisstigninger fra begyndelsen af 2020.

– Det hænger formodentlig sammen med en politisk beslutning om, at man meget gerne vil have en grøn ø – koste hvad det vil, siger Per Nikolaj Bukh i Jyllands-Posten.

– Det er uhensigtsmæssigt, når kommunalpolitikere forfølger lokale klimamål og lader forbrugerne betale dyrt for det. Og det ser ud, som om at det er det, der er sket på Bornholm, siger professoren.

I artiklen sammenligner han den bornholmske sag med byggeriet af affaldsanlægget Amager Bakke, der skulle være et andet eksempel på et grønt prestigeprojekt, der har fået alvorlige økonomiske konsekvenser. I artiklen siger Per Nikolaj Bukh direkte, at han i sagen har mest sympati for RVV, "det lille forbrugerejede selskab".

– Deres varmeregning stiger markant, fordi de kommer til at betale for Bornholms såkaldte grønne omstilling. Udover den forventede varmeprisstigning kommer der en ekstra regning, hvor varmekunderne skal betale de omkostninger, som knytter sig til den voldgiftssag, som de i forvejen har vundet. Det virker bizart, siger Per Nikolaj Bukh og sender en generel advarsel om fremgangsmåden, der er blevet anvendt af Beof og godkendt af kommunalbestyrelsen i den foregående valgperiode.

– Når man lader forbrugerne betale regningen via tarifferne, så er der en reel risiko for, at det bliver en sovepude for dem, der træffer beslutningerne. Det er helt afgørende, at man undgår den slags.