Bornholm søger hjælp med tilflyttere

| ABONNENT | 12. NOV 2019 • 14:44
Af:
jakob-marschner
| ABONNENT
12. NOV 2019 • 14:44
Både regionskommunen og borgerforeningerne har længe ønsket midlertidige boliger til tilflyttere, men hver gang har der været sten på vejen. Dem prøver borgerforeningerne nu at få boligminister Kaare Dybvad (S) til at fjerne.

Bornholmske Borgerforeningers Samvirke (BBS) har i dag skrevet til boligministeren. Kaare Dybvad bliver bedt om at åbne for en forsøgsordning, så Bornholms Boligselskab må gøre et antal af sine lejeboliger til tilflytterboliger, hvor nye bornholmere kan bo i op til et år.

I sit brev til ministeren vedlægger BBS støtteerklæringer fra Bornholms Boligselskab, fra Landdistrikternes Fællesråd og fra regionskommunens ledelse, den sidste underskrevet af kommunaldirektør Johannes Nilsson.

BBS giver samtidig boligministeren den idé, at tilflytterboliger skaffet til veje gennem dispensationer til almene boligselskaber som Bornholms Boligselskab kan blive en landsdækkende ordning, hvis et forsøg på Bornholm bliver evalueret som en succes. BBS tilbyder samtidig at være med til at evaluere.

– Der er brug for, at spillere som de almene boligselskaber med erfaring i køb, vedligehold og drift af fast ejendom kan komme på banen som udbydere af tilflytterboliger, hvilket loven om almene boliger ikke tillader i dag, skriver BBS-formand Jørgen Hammer til boligministeren.

Succes på Ærø duer ikke her

Borgerforeningerne på Bornholm begyndte allerede forrige år at undersøge, hvordan Bornholm kan få midlertidige boliger til tilflyttere. Først faldt blikket på Ærø, hvor man med succes har haft en midlertidig tilflytterbolig de seneste syv år.

BBS erkendte dog, at de bornholmske borgerforeninger ikke har den nødvendige viden, penge eller tid til at kopiere Ærø-modellen og komme til at fungere som udlejer.

– At forpligte nogen til at kræve husleje ind, drive huset og stå med hele ansvaret har der ikke været stemning for i BBS’ bestyrelse. Der var ikke støtte til, at vi skulle forsøge os som udlejere. Vi kan jo heller ikke sætte 400.000 kroner om året af til en vicevært, siger Jørgen Hammer til Bornholms Tidende.

 
Vi kan overskue det, hvis
borgerforeningernes rolle
bliver begrænset til at være
vicevært, at byde folk velkommen
og vise tilflytterne rundt

 

Derfor vendte BBS sidste år blikket mod Bornholms Boligselskab, der allerede råder over knapt 1.000 boliger over det meste af Bornholm. Planen var at lade boligselskabet stille et antal boliger til rådighed – og lade den lokale borgerforening fungere som både vicevært og den part, der introducerer tilflytterne til lokalsamfundet.

Dengang som nu faldt den idé i god jord hos regionskommunen. Kommunens jurister kunne dog også fortælle, at loven om almene boliger ikke åbner op for, at almene boliger kan lejes tidsbestemt ud.

Det er baggrunden for, at boligministeren nu bliver bedt om at åbne en kattelem og lave et forsøg, så Bornholms Boligselskab og borgerforeningerne alligevel kan gå sammen om at tilbyde boliger til nye tilflyttere.

– Vi kan overskue det, hvis borgerforeningernes rolle bliver begrænset til at være vicevært, at byde folk velkommen og vise tilflytterne rundt, siger Jørgen Hammer.

Mange huskøbere vil hellere leje

Omkring to tredjedele af årets nye tilflyttere til Bornholm har valgt at købe en ejerbolig med det samme. Det viser rundspørger ved de tre møder for nye tilflyttere, som kommunen og borgerforeningerne sammen har arrangeret indtil nu i år.

Tilflyttermøderne har dog også vist, at en god del af huskøberne hellere ville have startet deres tid på Bornholm i en midlertidig bolig.

– På et supplerende spørgsmål, om de, der havde købt hus fra starten, ville have valgt en midlertidig bolig, hvis det havde været muligt, svarede halvdelen af gruppen, der havde købt bolig, at det ville de have valgt, hvis det havde været muligt, fortæller Jørgen Hammer.

– Svarene afspejler de udfordringer, som man står over for som tilflytter til en ny landsdel. Falder man til på sin nye arbejdsplads, og kan man finde arbejde til ægtefællen? Hvis ikke er det surt at være låst af en bolig, som man for nylig fik købt.

– Er man derimod faldet til, vil de fleste gerne have tid til at finde den bolig på øen, der bedst opfylder familiens forventninger. Oveni det kommer så det pres, som man er under, når man i den anden ende af landet måske er i gang med at afvikle hus og engagementer og på Bornholm har nok at se til på sin nye arbejdsplads og med at finde sig til rette, siger Jørgen Hammer.

– I den situation har man ikke megen tid til at køre rundt på øen og se på huse.

Kommunen opfordrer til dialog

Samme tema bliver slået an i støtteerklæringen fra kommunaldirektør Johannes Nilsson.

”Tilflytterne, der kommer til Bornholm fra andre kommuner, har alle som én langt til deres tidligere bopæl, og muligheden for at prøve Bornholm af er vanskelig, når de fleste lejeboliger er udlejet. Der er med andre ord behov for at kunne tilbyde midlertidige boliger, som kan benyttes indtil tilflytterne finder en passende bolig på boligmarkedet”, fortæller han boligministeren.

”Bornholms Borgerforeningers Samvirkes forslag om en forsøgsordning, hvor almene selskaber kan udleje boliger i tidsbegrænsede perioder på op til 12 måneder, vil imødekomme det aktuelle behov Bornholm har for at kunne tilbyde boliger til tilflyttere”, fortsætter Johannes Nilsson, der også opfordrer ministeren til at gå i dialog om et forsøg.

I sin støtteerklæring til boligministeren fortæller Bornholms Boligforening, at man enten vil købe eller opføre nye boliger, hvis ministeren åbner for et forsøg – eller gøre et antal af foreningens eksisterende boliger til midlertidige tilflytterboliger.

”Bornholms Boligforening ser et behov for tilflytterboliger på Bornholm, og at disse skal kunne lejes i en tidsbegrænset periode på for eksempel 12 måneder”, skriver direktør Ole Schou Mortensen.

”Tidsbegrænsningen giver tilflytteren mulighed for at prøve Bornholm af, men lægger samtidig også et lille pres på tilflytterne for at etablere sig permanent. Tilflytterboligen bliver hermed frigjort til den næste tilflytter”, fortsætter han.

Også Landdistrikternes Fællesråd bakker op.

”Landdistrikternes Fællesråd finder ideen meget interessant, da vi generelt mener, at tilflytterboliger kan styrke bosætning i landdistrikterne, da det fremmer muligheden for i en midlertidig periode at prøve livet på landet af. Det mener vi, at der er et stort potentiale i”, skriver kontorchef Noa Jankovic til boligministeren.