Bofa slipper for at udarbejde rapport om miljøkonsekvenser

| ABONNENT | 12. NOV 2019 • 08:54
Af:
henrik-nielsen
| ABONNENT
12. NOV 2019 • 08:54
Det kommunale affaldsselskab Bofa behøver ikke at udarbejde en rapport om de miljømæssige konsekvenser ved en forhøjelse af det eksisterende deponi til 12 meter. Det har Miljøstyrelsen afgjort. Afgørelsen er truffet, fordi projektet ikke vurderes at få væsentlig indvirkning på miljøet, skriver styrelsen. Et deponi er det, som i daglig tale er kendt som en losseplads.

På baggrund af en screening har Miljøstyrelsen vurderet, at projektet ikke vil kunne påvirke miljøet væsentligt, hvorfor det ikke er omfattet af kravet om miljøvurdering.

Styrelsen lægger vægt på, at det anmeldte projekt er en videreførelse af Bofas eksisterende deponi, der er indrettet i overensstemmelse med gældende regler, som skal sikre, at der ikke sker udsivning af forurenet regnvand fra anlægget.

Den hæfter sig også ved, at projektet ikke vil give anledning til lugt, støj og støv, der ikke kan overholde de vejledende grænseværdier, samt at det ikke vil medføre nogen væsentlig påvirkning af grundvand, overfladevandsområder eller beskyttede naturområder.

Endelig bemærker Miljøstyrelsen, at projektet er i overensstemmelse med regionkommunens plangrundlag for området.

Ny losseplads

Der er gået mere end et år, siden Bofa sendte sin ansøgning til Miljøstyrelsen, og det er efterhånden to og et halvt år siden, affaldsselskabet første gang lancerede planerne om at forhøje deponiet, fordi pladsen i det eksisterende deponi var tæt på opbrugt.

Det er Bofas vurdering, at det både miljømæssigt og økonomisk vil være den mest optimale løsning at forhøje det nuværende deponeringsareal med op til 12 meter. Alternativet var at etablere et nyt lossepladsareal på de tilstødende landbrugsarealer.

Tilbage i marts 2017 sendte Bofa den første ansøgning om den ønskede forhøjelse af deponiet til regionskommunen. Det var en ansøgning om dispensation fra den lokalplan, som er gældende for området. Ifølge den må jordvoldens øverste punkt ikke overstige Almegårdsvejs højeste punkt med mere end halvanden meter.

Rekreativt område

Samtidig med ønsket om en forhøjelse af deponiet præsenterede Bofa planen om at etablere et rekreativt område ovenpå deponiet, når det til sin tid er fyldt op.

Ifølge Bofa vil der fra området blive en fantastisk udsigt ud over Rønne til glæde for både lokale og turister. Bofa har givet projektet navnet Udsigten. Efter planen vil deponiet fremstå som et kuperet terræn, der vil være omkranset af et eksisterende beplantningsbælte, som slører deponiet. Det er desuden tanken, at der bliver knyttet en stiforbindelse til Den Grønne Ring.

Bofa forventer, at det i sig selv vil være en attraktion at komme op og nyde udsigten til kaolinsøer, stenbrud og over Rønne til havet. Det er tanken, at deponilandskabet bliver et roligt område til udflugter for store og små, hvor man kan holde skovtur, flyve med drage, hoppe, trille og rulle i bakken, og hvor lokale en midsommeraften kan samles til et sankthansbål.

 
 

Fakta om deponi

Et deponi er et sted, hvor man modtager, behandler og henlægger affald, man ikke kan genbruge eller brænde.

Enten kan det simpelthen ikke brænde, eller også kommer der giftig røg.

Alternativt ved man ikke, hvordan man skal genbruge det.

• Det affald, som typisk lægges på et deponi, er for eksempel:

- asbest (fra tage og lofter)

- blød pvc-plastik

- forurenet jord

- opfej fra gaderne

• Et deponi hed tidligere en losseplads. I modsætning til den gammeldags losseplads er et deponi beskyttet af en membran, der forhindrer giftige stoffer i at sive ud i miljøet.

Kilde: Affald.dk