Nexø løb med sejren i First Lego League: Et koncept der får børn til at vokse

| ABONNENT | 11. NOV 2019 • 17:31
Af:
anette-vestergaard
| ABONNENT
11. NOV 2019 • 17:31
Det blev Team High Fly fra Paradisbakkeskolen i Nexø, der vandt den bornholmske finale i First Lego League på Green Solution House i Rønne i lørdags.

På Bornholm har omkring 300 elever fra stort set alle folkeskoler samt Heldagsskolen og Østerlars friskole arbejdet med First LEGO League projektet i otte uger.

Lørdag mødtes de 12 bedste hold  til en venskabelig dyst på robotkørsel, projektfremlæggelse og teknologi.

Helddagsskolens Team Cyberpunk vandt Robotkonkurrencen, men Team High Fly vandt den samlede konkurrence, og dermed bliver det 6. klassen fra Nexø, der skal repræsentere Bornholm i den skandinaviske finale i Roskilde den 30. november.

Dermed er otte ugers projektarbejde slut for de 300 bornholmske skolelever, som har deltaget i årets turnering, og Bent Nørregård fra 10. klasseskolen i Rønne kan nu se tilbage på ti år som projektleder for First Lego League på Bornholm.

Bred begejstring

Bent Nørregård er ligeså begejstret for den verdensomspændende skolekonkurrence i dag, som han var i 2009, da han riggede den første turnering til på Bornholm med tre hold på deltagerlisten:

– Det er et superfedt koncept som på få uger kan få børn til at vokse vildt meget, siger han.

Begejstringen deles af det bornholmske erhvervsliv, ikke mindst hos de erhvervsvirksomheder der hvert år går sammen om at sponsorere First Lego League på Bornholm. Mange af virksomhederne var endda repræsenteret i lørdagens dommerpaneler.

En af dem er Gorm Sørensen, medejer af produktionsvirksomheden Born Cut, der i sidste uge vandt DI Bornhlms Initiativpris. Han er mangeårig dommer på robotbanen og i hans øjne er en turnering som First Lego League med til at sikre, at teknologien kommer til orde i den danske folkeskole.

– Skolerne gør meget i sport og kultur, det er skønt, at eleverne også lærer at bygge og programmere robotter, siger han.

Born Cut fremstiller portionskærere til fiskeindustrien, en produktionslinje der i høj grad betjener sig af robotteknik.

Til finalen på Green Solution House så han først og fremmest en masse spændte og entusiastiske mellemskoleelever, men på sigt ser Gorm Sørensen et interesserant potentiale i konkurrencens unge deltagere:

– Det er dejligt at de interesserer sig for teknik. Jeg er imponeret over at skolerne investerer så meget tid i projektet. Og ja, på lang sigt er det lige præcis sådan nogle medarbejdere vi får brug for i vores virksomhed.

 
De 12 finalehold:

Viridi Spatia, Friskolen Østerlars
Team Cyberpunk, Heldagsskolen
Legen L’Østre, Åvangsskolen
Regndråberne, Åvangsskolen
Small Brainz, Søndermarkskolen
Team Free Power, Søndermarkskolen
City Movers, Åvangsskolen
City Bizz, Friskolen Østerlars
Team High Fly, Paradisbakkeskolen
Team Better Together, Paradisbakkeskolen
The Energy Power, Hans Rømer Skolen
Team Playground, Hans Rømer Skolen

 

Holdindsats sikrede sejren

Maria Grønnegård Nexø er klasselærer for årets vinderhold, og hun bekræfter, at lørdagens konkurrence udviklede sig til noget af en rutsjetur for Sophie og Frida, Team High Flys to robotbyggere:

– De tabte faktisk robotkonkurrencen fordi der gik noget galt i finalen i robotkørsel. Så de græd og havde slet ikke regnet med at vinde, fortæller Maria Nexø Grønnegård fra Paradisbakkeskolen i Nexø.

Men der er 11 elever på Team High Fly, og det var holdets samlede indsats der sikrede 6.A førstepladsen, fortæller Nexø Grønnegård.

– Årets tema var City Shaping, og holdets projektrapport om et nyt aktivitetscenter med trampolinpark, parkour og bodyflight på Nexø Havn var nok det der gjorde udslaget, siger Marianne Nexø Grønnegård.

Ugerne op til skandinaviensfinalen i Roskilde den 30. november skal bruges til at justere kørsel og programmering.

 
First Lego League

First LegoLeague er en verdensomspændende naturvidenskabelig teknologikonkurrence, som strækker sig over otte uger. Målet med turneringen er blandt andet, at inspirere børn og unge i alderen 10-16 år til at blive morgendagens ingeniører, forskere og problemløsere.

I løbet af arbejdsperioden får deltagerne mulighed for at prøve at programmere, udforske et spændende tema, opleve skaberglæde og føre egne idéer ud i livet.

I 2018 blev First Lego League afholdt i 50 byer i Skandinavien med deltagelse af 915 hold. På verdensplan deltog ca. 350.000 børn fra langt over 100 lande.

Kilde: Hjerneforsker.org