Der skal måles radon i skoler og børnehaver

| ABONNENT | 11. NOV 2019 • 06:43
Af:
annette-timmermann
| ABONNENT
11. NOV 2019 • 06:43
Alt tyder på, at der inden længe skal foretages radonmålinger i børnehaver og skoler på nordlandet. I hvert fald har Økonomi-, Erhvervs- og Planudvalget på det seneste møde 28. oktober valgt at indstille til kommunalbestyrelsen, at udgifterne til målingerne bliver godkendt på det kommende kommunalbestyrelsesmøde.

I papirerne til sagen bliver det blandt andet beskrevet, at kommunen har fået flere pressehenvendelser om, hvorvidt Bornholms Regionskommune (BRK) har udført radonmålinger i de kommunale bygninger. Senest i foråret 2019 har Forbundet for offentlig ansatte bedt om en redegørelse for radonmålinger i børneinstitutioner.

De steder der skal måles radon på nordlandet er Allinge børnehave og Tejn børnehave, på Kildebakkeskolen i Tejn og på Kongeskærskolen i Allinge.

Bedre udluftning kan være løsningen

Koncerndirektør i Bornholms Regionskommune Claus Stensgaard Jensen fortæller, at når der her lægges fokus på nordlandet, så er det fordi, det er her, der er størst udledning af radon fra undergrunden.

I bemærkningerne til sagen skriver kommunens medarbejdere, at... Bornholm har en stor forekomst af radon i undergrunden, så på baggrund af Sundhedsstyrelsens og Trafik- Bygge- og Boligstyrelsens vejledninger og deres klassifikation af risikoområder, og for at imødekomme fremtidige henvendelser om radonniveauer i kommunens bygninger, skal det derfor overvejes, om der skal udføres en målrettet undersøgelse af radonforekomster i bygningsmassen.

I svære tilfælde, hvor der er stor forekomst af radon i bygninger, kan der blive tale om at sætte udsugning op, men løsningen kan også være noget så simpelt som at lufte ud med jævne mellemrum, fortæller Claus Steensgaard Jensen:

– Faste udluftningsprocedurer er ofte en simpel løsning, som vi f.eks. har anvendt på rådhuset i Tejn. Hvis man løbende lufter, vil det straks nedbringe koncentrationen, forklarer han.

Men skulle der vise sig at være uacceptabelt store mængder af radon i lokalerne, kan løsningerne være alt fra manuelle udluftningsanvisninger, til installering af radonsug eller ventilationsanlæg. Ultimativt vil det kunne betyde omfattende konstruktive indgreb i bygningens grundstruktur, for at etablere membraner og tætninger. Det kan ikke vurderes, før der er foretaget en måling, pointeres det i papirerne til sagen.

 
 

Sådan er fremgangsmåden

Kommunen oplyser, at der fra 1998 har været bestemmelser i bygningsreglementet, der skal forhindre radonindtrængning i bygninger, og at fra 2010 har grænseværdien været 100 Bq/m3 (becquerel pr. kubikmeter luft i bygningen).

Målingen kan udføres i etaper og udføres bedst i efterårsperioden, hvor temperaturforskelle inde og ude er størst.

Måleperioden bør derfor være over to måneder i perioden fra oktober til april for at få det mest korrekte resultat.