Kommunale selskaber har brugt millioner på tabte sager

| ABONNENT | 9. NOV 2019 • 13:59
Af:
jakob-noermark
| ABONNENT
9. NOV 2019 • 13:59
Bornholms Regionskommunes forsyningsselskaber Bofa (Bornholms Affaldsbehandling) og Bornholms El-produktion (et datterselskab til Bornholms Energi og Forsyning) har begge tabt de voldgiftssager, som de sidste år anlagde mod Rønne Vand og Varmes (RVV) datterselskab Rønne Varme A/S.

De to selskaber er tilsammen blevet pålagt at betale 2,88 millioner kroner i direkte sagsomkostninger. 1,03 millioner kroner er gået til at dække RVV’s sagsomkostninger, primært advokatregninger, mens de øvrige 1,85 millioner kroner er betaling for voldgiftsrettens omkostninger. Langt hovedparten af voldgiftsrettens omkostninger er honorarer til voldgiftsrettens formand, højesteretsdommer Oliver Talevski, som har modtaget i alt 770.000 kroner for sit arbejde i sagerne, samt de to sidedommere, der hver har fået 415.000 kroner.

Ud over de 2,88 millioner kroner har Beof og Bofa haft selvstændige udgifter til advokater. Hvis man forudsætter, at sagsomkostningerne er i samme størrelsesorden som hos RVV, ender den samlede udgift til voldgiftssagerne på over 3,9 millioner kroner.

Ved torsdagens kendelse afgjorde voldgiftsretten desuden, at Bofa skal betale 885.898 kroner tilbage til Rønne Varme, der i 2017 havde betalt for meget på grund af måden, hvorpå Bornholms El-produktion beregnede fordelingen af brændselsudgifter på omstridte blok 6.

Den helt store økonomiske lussing er imidlertid de takster, som Rønne Varme fik tilladelse til i 2018 og 2019 at foretage betydelige fradrag i salgspriserne, som Bofa og Beof havde faktureret. Mindrebetalingen til Beof har RVV anslået til at være knap 45 millioner kroner, mens Bofa modtog knap 10 millioner kroner mindre, end affaldsselskabet havde gjort krav på.