Succesen er hugget i bornholmsk granit

| ABONNENT | 8. NOV 2019 • 12:08
Af:
redaktionen
| ABONNENT
8. NOV 2019 • 12:08
Dønningerne af glæde i forbindelse med kåringen af Dansk Landskabspris 2019 strækker helt til Rønne, og det er der en ganske særlig grund til.

Dagens Byggeri oplyser, at det er Christiansborg Områdesikring, der løber med sejren og den medfølgende check på 40.000 kroner. Projektet er udarbejdet af GHB Landskabsarkitekter, men man kan konstatere, at sejren står mejslet i bornholmsk granit, eftersom det er virksomheden Zurface, der har leveret de markante granitkugler, som nu pryder Christiansborg Slotsplads, og dertil en række andre specialdesignede sten i forbindelse med projektet.

Blandt andet granitkuglerne er udtryk for, at der i vore dage skal terrorsikring til mod løbske lastbiler og andet uvæsen, men udformningen af projektet som helhed er tydeligvis udtryk for, at sikringen er foretaget med et blik for æstetik.

Zurface har kontorer og afdelinger rundt om i Danmark, naturligvis også i Rønne, hvor salgskonsulent og produktionsassistent Birger Bech har sin gang. Han fortæller, at virksomheden gennem årene bidraget med mange ting omkring Christiansborg i form af fliser, trappetrin og andet, og han mener da også, at Zurface har en aktie i den pris, Christiansborg Områdesikring nu er blevet tildelt.

– Så vi er selvfølgelig stolte over det og meget glade, siger han, men henviser i øvrigt til Torben Enøe Rasmussen, der er partner i virksomheden, som på sin hjemmeside erklærer, at den leverer løsninger i natursten.

Også han er godt tilfreds med situationen.

 
Vi er utroligt stolte
af det arbejde, vi har
udført med stenene

 

– Det er jo ikke os, der har vundet prisen, men vi har da været medvirkende til at udføre projektet, siger han.

– Og det er jo bornholmsk materiale, så det er sjovt.

Belægningen, der er lagt på slotspladsen i form af brosten, er, oplyser han, genbrug, men ud over de store granitkugler har Zurface i øvrigt leveret skilteholdere, handicap- og cykelstisymbolsten, bordursten, trapper og så videre.

Bordursten fremtræder som linjer i en brostensbelægning, hvor man kan gå og cykle, fordi de er bedre at færdes på.

– Vi er utroligt stolte af det arbejde, vi har udført med stenene, siger Torben Enøe Rasmussen.

– Det har været et langt forløb, som har strakt sig over fem år, og det har også være rigtig sjovt. Og vi føler da, vi har en stor aktie i prisen, for vi er lykkedes med at effektuere det design, GHB Landskabsarkitekter har lavet. Det har absolut været en spændende opgave og en sjov rejse, vi har været på.

Hvert år bryder Zurface mellem 30.000 og 35.000 ton granit på Bornholm. Virksomheden har eneret på at bryde og forarbejde i de fire tilbageværende danske stenbrud på Bornholm, hvor den udvinder granitterne Blå Rønne, Moseløkke og Helletsbakke samt gnejsen Paradis.

 
 

Vinderprojektet

Dansk Landskabspris uddeles af Park og Naturforvalterne, Danske Arkitektvirksomheder og Danske Landskabsarkitekter, der også er sekretariat for Dansk Landskabspris.

Juryen motiverer vinderprojektet, der vender fremtidens udfordringer til morgendagens potentialer på følgende vis:

”Christiansborg Områdesikring er et projekt, som udspringer af et af vor tids største frygtscenarier: terroranslag på folkestyrets vigtigste og mest symbolladede areal, selve demokratiets højborg: Folketinget på Christiansborg Slot. Den kollektive angst kunne have fundet fysisk form i et projekt, hvor alle truslerne blev accentueret. Men i stedet har man valgt det modsatte og har skabt et rum, som har høje og skulpturelle værdier. For ganske nylig lagde pladsen brosten til tusindvis af skoleelevers klimamobilisering, og deres tilstedeværelse manifesterede, at de fortsat har håb og drømme for fremtiden. Så til trods for, at vi er borgere i en verden, hvor angst og frygt for terror - begrundet - eksisterer - så er det også en verden, hvor håb og drømme spirer. Derudover er store dele af pladsens belægning genanvendte brosten fra pladsens tidligere belægning, og ved at genbruge sten skabes en forbindelse til pladsens historie, som er både bæredygtig og vidner om en historiebevidsthed. Det er på flere plan respektfuldt”.