Fortsat frustration i foreningen: Hvornår bliver huset færdigt?

| ABONNENT | 8. NOV 2019 • 10:35
Af:
lisbet-holst
| ABONNENT
8. NOV 2019 • 10:35
Klemensker Land- og Byforening har endnu en gang skrevet til kommunalpolitikerne for at få foreningslokalerne i Bygning C på den tidligere Klemensker Skole gjort færdig.

I august røg en lignede henvendelse til kommunalbestyrelsen afsted, uden at henvendelsen havde den ønskede effekt.

Flere gange har det set ud til, at nu ville det hele falde på plads. Senest med kommunens bevilling til nedrivning af tomme bygninger på skolen og til indretning af lokaler til foreningerne.

Men nedrivningen blev dyrere end ventet. Pengene var brugt, og man stod og manglede omkring 300.000 kr. til at gøre foreningslokalerne færdige. Det gør man stadig.

Frustationen er fortsat stor i foreningen.

– Vi har haft dialog med kommunen og med politkere over lang tid efterhånden. Så nu synes vi, at der godt snart må komme en afslutning på projektet, siger Philip Kjøller, formand for Klemensker Land- og Byforening.

Behov for adskillelse

Der er anlægsstop i kommunen i år. Foreningen håber, at den kan komme i betragtning og at den endelige renovering af foreningshuset kan ske i 2020.

– Set i forhold til hvad man har alle mulige andre steder, er det jo ikke store bygningsmasser, det drejer sig om her. De ting, der mangler - selvfølgelig skal der bruges penge på dem - men det er jo engangsinvesteringer, siger Philip Kjøller.

Det har hele tiden været planen, at foreningshuset fysisk skulle adskilles fra Ungdomsskolens lokaler med en endevæg, så der blev tale om to selvstændige afdelinger med hver sin indgang, vand og toileller.

I dag udleves nøglen til Lokalhistorisk Samling fra Ungdomsskolens kontor.

Brugerne er på den måde afhænge af Ungdomsskolens åbningstider og alarmtilslutning. Det begrænser åbningstiden og bevægelsesfriheden. I dag skal indgang til bygning C ske gennem Ungdomsskolen. Toiletter deles med Ungdomsskolen og vand til kaffe hentes på lærerværelset. Det er utilfredsstillende, mener foreningen.

 
 

Foreningernes kvaler

Klemenskers lokalhistoriske arkiv og pensionistaktiviteterne havde tidlige til huse på Hjemmet, der lukkede i 2012, mens vævedamerne havde lokaler på fritidshuset, der lukkede i 2011.

Aktiviteterne flyttede til den tidligere Klemensker Skole (nu ungdomsskole). Her har der blandt andet været problemer med fugt i nogle kælderlokaler, og selv om der længe har været planer om at etablere et foreningshus i fløj C og det politisk har været oppe flere gange, er det endnu ikke blevet realiseret.

 

 

Hele byens hus

Foreningshuset huser i dag vævedamerne, der råder over det store, tidligere fysiklokale. Lokalhistorisk Arkiv har rådighed over et tidligere klasselokale. Et andet klasselokale er indrettet til møder og foredrag. I det store gangarealet er der borde og stole, hvor man kan sidde og også holde møder.

Byens foreninger, bl.a. pensionistforeningen, og mange ældre bruger huset. Det samme gælder Træmændene i træværkstedet på det tidligere plejehjem, der ofte holder deres pauser i foreningshuset, fortæller Philip Kjøller.

Ønsket er, at flere små foreninger og borgere skal bruge faciliteterne. Ambitionen er at skabe hele byens hus her.

Hvorfor er det vigtigt med et Byens Hus?

– Det er selvfølgelig vigtigt for et lokalsamfund som vores, at vi har et sted, hvor mindre foreninger og andre kan holde til og være, sådan så foreningslivet ikke risikerer at forsvinde, siger Philip Kjøller.

 
 

Fremmer lokal udvikling

Fremmer lokal udvikling

Klemensker Land- og Byforening har ikke noget formaliseret samarbejde med 4-kløver-klyngen i dag.

Formand Philip Kjøller glæder sig over, at klyngen har fået tilsagn fra Realdania om projektstøtte til at udvikle Nyker, Klemensker, Rø og Aarsballe. En udvikling, der måske også kan være fremmende for Land- og Byforeningens planer og ønsker for et foreningshus.

 

Hvad skal huset hedde?

Klemensker Land-og Byforening efterlyser et godt navn til det kommende foreningshus på skolen.

Man har allerede forslag om Klemenskerhuset, Skolen, Byens Hus og Medborgerhuset.

Nedrivningen af nogle af de ubenyttede bygninger på den tidligere Klemensker Skole blev dyrere end ventet, fordi der var overraskende mange miljøskadelige stoffer.

 

 

 

 

Foreningens ønskeliste


Klemensker Land- og Byforenings har en ønskerliste, der blandt andet indeholder  følgende:

Et handicaptoilet. 

Toilettet indrettes i det eksisterende rengøringsrum. Der føres vand til toilet og til køkkenfaciliteter, så der kan laves kaffe og vaskes op, og til værkstedsfaciliteternes område.

Indretning af møderum og værkstedsområde på det nuværende gangareal skal gøres færdig i samarbejde med brugerne.

Et handicapvenligt indgangsparti. 

Det er borgernes store ønske, at der laves et nyt, indbydende og handicapvenligt indgangsparti med god belysning samt renovering af fliseplads ud mod Stadionvej, hvor partering typisk sker. Det skal være synligt, at her er byens medborgerhus.

Vindskeder og inddækning ved tag er råddent, og der er problemer, der skal udbedres, med ydermuren mod skolegården.

Et velplejet grønt område.

Området blev ikke leveret tilbage i færdig stand. Da jordlaget på det grønne område ikke blev renset og finplaneret, før der blev sået græs, har græsset ikke kunnet slåes, og ukrudt kvalte græsset hen over sommeren., så området sommeren over har lignet en ukrudtsmark. I dag deles foreningen og regionskomunen om udgifterne til en nødtørftig løsning og frivillig arbejdskraft fra byen stiller sig til rådighed.

Foreningen håber en velvillig holdning fra kommunens ”grønne områder”, når der til næste år skal plantes læhegn og lignende. Det gælder også pasningen af den vejstump (Phils Allé), som fører ind til P-pladsen.