Svartingedal Skole får grønt genbrug på taget

| ABONNENT | 7. NOV 2019 • 10:28
Af:
lisbet-holst
| ABONNENT
7. NOV 2019 • 10:28
Der bliver sparet penge på elregningen, når Svartingedal Skole i Hasles nye solcelleanlæg er i drift. I kroner og ører forventes det, at skolen kan spare omkring 32.000 kr. om året på elregningen.

De 111 solceller, der netop er monteret på den østlige side af taget på indskolingsbygningen, udgør et 20 kw stort anlæg. Anlægget kan producere mellem 20.000 og 25.000 kwt om året.

Skolens årlige forbrug ligger cirka på 60.000 kwt.

Der er desuden den energirigtige krølle på historien, at alle solceller er genbrug.

Solcellerne kommer fra et anlæg på Østre Skole i Rønne, der blev pillet ned, da skolen lukkede og blev sat til salg.

– Det er brugte solceller, man har pillet ned fra Østre Skole i Rønne. Der var så mange, at vi og Kongeskærskolen kunne få et anlæg, fortæller Allan Børgesen, pedel på Svartingedal Skole. Han får tilsyn med anlægget, når det først er etableret.

Overskydende el

En arkitekt har tjekket om taget kan bære det store anlæg, fortæller han.

– Det kan det godt, men der skal flere søm i spærene, så der er er en tømrer i gang med at skyde omkring 3400 søm, en tre-fire søm i hver samling. Det er fast arbejde, smiler pedellen.

Energikonsulent Flemming Bech fra kommunes ejendomsservice, der finansierer projektet, forventer at investeringen på omkring 80.000 kr. til bl.a. montering af anlægget, har tjent sig hjem i løbet af fire år.

I ferier, hvor skolen står tom, vil den overskydende el, som skolen ikke bruger, blive, som reglerne er nu, ”foræret” til Bornholms Energi og Forsyning.

 
Det er specielt godt, fordi
de solpaneler, der kommer
fra Østre Skole, har kommunen
fået EU tilskud til en gang. Så
det har ikke været et særlig
dyrt anlæg

 

Cirka totredjedel af anlæggets produktion vil blive brugt på skolen, en tredjedel bliver foræret væk, oplyser energikonsulenten.

– Når skolen er i drift, så leverer anlægget al den strøm - og ikke mere - end skolen kan bruge. Man kunne fysisk have sat et større anlæg op, men det havde der ikke været ordentlig økonomi i, siger Flemming Bech.

Selv om noget af strømmen bliver foræret væk, er solcelleanlægget en absolut fornuftig forretning både for skolen og for dens energiregnskab - og for miljøet.

– Det er specielt godt, fordi de solpaneler, der kommer fra Østre Skole, har kommunen fået EU tilskud til en gang. Så det har ikke været et særlig dyrt anlæg, fortæller Flemming Bech.

Efter planen skal anlægget være i drift i december måned.

 
 

60.000 kwt

De 111 solceller, der netop er monteret på den østlige side af taget på indskolingsbygningen, udgør et 20 kw stort anlæg. Anlægget kan producere mellem 20.000 og 25.000 kwt om året.

Skolens årlige forbrug ligger cirka på 60.000 kwt.