Socialtilsyn: Ingen tilladelse til aflåste tremmesenge på Løvstikken

| ABONNENT | 6. NOV 2019 • 13:56
Af:
redaktionen
| ABONNENT
6. NOV 2019 • 13:56
Det er Bornholms Regionskommune, og ikke Socialtilsyn Hovedstaden, der siden 2001 har givet Løvstikken i Klemensker lov til at gøre brug af ulovlig praksis med aflåste tremmesenge om natten til børn, unge og voksne på døgn- og aflastningsinstitutionen.

Det oplyser Mie Andresen, chef for Socialtilsyn Hovedstaden, der fører tilsyn med med Løvstikken.

Under et tilsynsbesøg den 5. august i år fik den tilsynsførende en rundvisning i døgnafdelingen og konstaterede ved selvsyn brugen af aflåste tremmesenge, som efterfølgende blev påtalt.

Løvstikken, der er et tilbud til multihandicappede børn, unge og voksne, har stoppet denne praksis ligesom ulovlig videoovervågning af et barn i sengen om natten, også er blevet påtalt og stoppet.

I forbindelse med godkendelse af Løvstikken er der nævnt i rapporten, at institutionen oplyser, at de har tilladelse fra handlekommunen, dvs. Bornholms Regionskommune, til at bruge aflåste tremmesenge, siger Mie Andresen.

 
Politikerne kan have en god
pointe i, at de har været i god
tro. Derfor vælger vi ikke at gå
ud og give et påbud, men bare
siger til Løvstikken, at det er I
nødt til at stoppe og det er fint
med en redegørelse

 

Men en kommune kan ikke give en døgninstitution dispensation til at fortsætte en sådan praksis, der har været ulovlig i mange år.

– Det skulle vi selvfølgelig have været opmærksomme på allerede dengang, og det er vi ikke. Det er først, da vi når 2017, hvor vi får de nye regler i ”Lov om voksenansvar” med regler for magtanvendelse, at vi følger tættere op på det, siger tilsynschefen.

Socialtilsynet har undersøgt, om der har været hjemmel for at bruge aflåste tremmesenge. Det har der ikke. Derfor beder Socialtilsynet Løvstikken om at stoppe praksis og lave en redegørelse.

Morten Riis, formand for Børne- og Skoleudvalget i regionskommunen, sagde tirsdag i Bornholms Tidende, at aflåsning af tremmesenge på Løvstikken var sket med Socialtilsynets godkendelse. Ifølge Socialtilsyn Hovedstaden er det altså ikke korrekt.

– Politikerne kan have en god pointe i, at de har været i god tro. Derfor vælger vi ikke at gå ud og give et påbud, men bare siger til Løvstikken, at det er I nødt til at stoppe og det er fint med en redegørelse. Det er også det, der ligger i at være i dialog med Socialtilsynet. Det er ikke i vores interesse at slå dem oven i hovedet. Det er sådan set bare at de overholder, de regler, der er, når vi bliver opmærsom på, at der har været nogle regler, der ikke har været overholdt, siger Mie Andresen.

 


 

Grundlovssikret ret

Hvorfor må en institution som Løvstikken ikke bruge aflåste tremmesenge?

– Man må ikke hindre en borger i at komme ud af sengen. Det er kun læger, der kan bevillige overvågning, som man f.eks. bruger til epilepsipatienter eller andre, hvor det kan være farligt, hvis de ikke overvåges. Der kan man via Sundhedsloven ordinere overvågning. Men man må ikke spærre folk inde. Vi har en grundlovssikret ret til at kunne bevæge os frit rundt når vi ønsker det, siger Mie Andresen.

Argumentet fra kommunen og fra institutionen er, at der er tale om multihandicappede børn og unge, der f.eks. ikke har faldreflekser. Hvis man låser siderne på tremmesengene, så falder de ikke ud om natten og kommer til skade.

– I dag kan man få moderne hospitalssenge, som man kan køre helt ned til gulvet. Hvis man falder ud, så falder man kun ud på gulvet, og så kan man jo lægge madrasser rundt om sengen. Så der er en mulighed for, at man at gøre noget andet. Man behøver ikke placere borgeren i en seng, hvor borgeren kan falde og slå sig, hvis han eller hun står ud af sengen. Det er ikke nødvendigt at have de her høje tremmer. Det er også den dialog vi har haft med tilbuddet: De skal prøve at arbejde sig ud af det på en anden måde og finde ud af, hvad er der så for andre måder at afhjælpe på, for borgerne må selvfølgelig ikke komme til skade, understreger Mie Andresen.

Gode takter

Rapporten om Løvstikken omtaler højt sygefravær, stor personalegennemstrømning og usikkerhed om fremtiden og ikke helt klarhed omkring magtanvendelse, hvad man må og ikke må, også i forhold til de forskellige aldersgrupper. Har du en kommentar til det?

– Vi har en rigtig god dialog med tilbuddet. Det er selvfølgelig helt afgørende, at de får arbejdet med de ting, vi har påpeget - kendskabet til magtanvendelse, at de får bragt sygefravær og personalegennemstrømning endnu mere ned. De har i forbindelse med rapporten fået en ændring af deres godkendelsesgrundlag og en udvidelse. Vi håber selvfølgelig på, at tilbuddet kan komme ind i en god udvikling. Vi har jo konstateret at kvaliteten er god nok, så de kan bevare deres godkendelse og få  en udvidelse. Som Socialtilsyn har vi den kommentar, at der er nogle gode takter. De har igangsat handleplaner. Vi vil selvfølgelig følge op på ved kommende tilsynsbesøg, at de arbejder med det, siger Mie Andresen.

Brug af aflåste tremmesenge på institutioner som Løvstikken, støder Socialtilsynet ikke på ret tid.

– Jeg er også helt sikker på, at vi ikke har set det anvendt på den måde ved nogle af de forrige tilsynsbesøg. Vi har ikke været nok opmærksom på, hvad det var for en praksis, der var, for ellers er jeg helt sikker på, vi havde italesat det noget før. Det er vigtigt for et socialtilsyn, at tilbuddet arbejder pædagogisk for at undgå magtanvendelser, siger Mie Andresen.

 
Vi kan også finde på at komme
uanmeldt, så det kunne man godt
forestille sig vi gjorde på et tidspunkt

 

Hvornår skal I på tilsynsbesøg på Løvstikken igen?

– Nu har vi været på besøg i foråret. Jeg ved ikke, om der er planlagt noget. Vi kan også finde på at komme uanmeldt, så det kunne man godt forestille sig vi gjorde på et tidspunkt, også i forhold til at følge op på, om de planer, Løvstikken har sat i gang, virker efter hensigten, siger Mie Andresen.

Morten Riis, formand for børne- og skoleudvalget, har i dag ingen kommentarer til udmeldingen fra Socialtilsyn Hovedstaden.

 
 

Rettelse

Af gårsdagens artikel om Løvstikken fremgik det, at Socialtilsyn Hovedstaden har givet Løvstikken et påbud om at stoppe ulovlig praksis med at låse borgere ind i tremmesenge om natten.

Der er ikke tale om et egentligt påbud i socialtilsyns-sprog, men om en henstilling.

Løvstikken har dog fået et påbud. Det handler om, at tilbuddet har indskrevet en borger, der ikke passer ind i tilbuddets målgruppe, og som kommunen derfor skal finde en anden løsning for.

Den omtalte tilsynsrapport er desuden udarbejdet på baggrund af en rundvisning og observationer på Løvstikkens to afdelinger 20. maj 2019 og en rundvisning 5. august 2019, hvor den tilsynsførende fra Socialtilsyn Hovedstaden fik en besigtigelse af aflåste tremmesenge. Vi beklager fejlene.