Leder: Bliver Østre Skole det nye elværk?

| ABONNENT | 6. NOV 2019 • 18:23
Af:
tommy-kaas
| ABONNENT
6. NOV 2019 • 18:23
Visionerne er ofte større end pengepungen; ”Vi kan lave det fedeste sted for de unge. Det bedste hus for foreningerne. Et moderne kulturhus”. Man har hørt det så ofte, men lige så ofte har man måttet se drømmene briste i takt med, at tiden er gået.

Lige nu arbejder tiden imod Østre Skole. I går var der møde om skolens fremtid, for rigtig mange foreninger kæmper for at finde egnede lokaler til deres sysler, men mens en stor, flot skole altså står tom og nærmest skriger på at blive brugt, har politikerne besluttet, at det skal den ikke.

Østre Skole er til salg, og socialdemokraten Erik Lund Hansen, der er formand for kommunens job-, udvikling- og fritidsudvalg, sagde på gårsdagens møde, at det ligner en umulig mission at omdanne skolen til et foreningshus: Den kommer til at stå tom, indtil den bliver solgt, lød det fra Erik Lund Hansen.

Det er en nedslående udmelding, og hvis man eksempelvis kigger på det smukke gamle elværk i Lille Madsegade i Rønne, hvor drømmene til tider også har været store, så er bygningen et skrækeksempel på, hvad der kan ske, hvis man bare lader tiden gå.

Hvor længe kommer Østre Skole til at stå til salg? Hvad er det oplagte bud på en fremtidig anvendelsesmulighed for bygningerne?

Altså, det er svært at forestille sig, at nogen køber den for at stille lokaler til rådighed for foreninger, og hvis man i lighed med det tidligere gymnasium håber på, at nogen vil omlave skolen til boliger, så skal man tænke på, at beliggenheden langt fra er lige så attraktiv som dén i Søborgstræde.

Kigger man på Slottet, så fik kommunen 11 millioner kroner for et hus, som nærmest var indflytningsklart for en masse lejere, så hvad forestiller man sig, at man kan få for en række gamle klasselokaler på Pingels Allé?

Sideløbende med en salgsproces vil man så omdanne Dams Gård, som man købte for et lille års tid siden, til et sted med et væld af kulturelle tilbud, og lige så god en idé, dét kan lyde som, lige så kluntet er den samlede proces, når man også tænker Østre Skole ind i den.

Ja, og så har vi slet ikke talt om, hvad der skal ske med alle de skolebørn, som kommer til Rønne, hvis den bornholmske vision om at tiltrække flere borgere kommer til at gå i opfyldelse. Kan vi så pludselig stå og mangle Østre Skole som uddannelsesinstitution ude i fremtiden?

Hvor lang tid det vil tage at få kabalen til at gå op, kan vi lige nu kun gisne om. For den stolte, gamle skole med det fine hovedhus ud til Pingels Allé – og for politikerne og deres omdømme ikke mindst – må man virkelig håbe, at processen ikke bliver for lang.