'Det er bornholmsk erhvervsliv, når det er bedst'

| ABONNENT | 6. NOV 2019 • 15:33
Af:
mads-westermann
| ABONNENT
6. NOV 2019 • 15:33
– Kan man få en rundvisning, spurgte borgmester Winni Grosbøll, da hun i tirsdag eftermiddag besøgte Rønne-virksomheden Borncut A/S for at overrække DI Bornholms initiativpris.

Den fik Borncut, fordi direktør Gorm Sørensen og hans hold af dedikerede medarbejdere, på få år har opbygget en virksomhed, der har potentiale til at blive et nyt bornholmsk eksporteventyr.

På efterladenskaberne af den islandske virksomhed Marels exit fra Bornholm i 2015, startede Gorm Sørensen og hans team i 2016 Borncut, som fremstiller såkaldte portionsskærere til fødevareindustrien.

Simpelt fortalt er en portionsskærer en maskine, hvor man putter en hel side laks ind i den ene ende, og ud i den anden ende kommer der velformede skiver af laks, der vejer nøjagtigt det, man har bedt om.

I dag, knap fire år efter at virksomheden startede, er Borncut en sund og ekspanderende virksomhed, som i 2018 præsterede et overskud før skat på godt 1,5 million kroner og en balancesum på knap 6,2 millioner kroner.

– Det er bornholmsk erhvervsliv, når det er bedst, sagde formand for DI Bornholm Kenn Kjellberg i sin tale ved overrækkelsen og fortalte, at der slet ikke var nogen tvivl blandt medlemmerne i DI Bornholms bestyrelse om, at det var Borncut, der skulle have årets Initiativpris.

 
Uden den store velvilje
og støtte vi har mødt fra
alle vores samarbejdspartnere,
var vi ikke nået hertil så
hurtigt. Det er vi meget
taknemmelige for

 

Gorm Sørensen var tydelig rørt, da han skulle takke for prisen, og han brugte en stor del af sin tale på at takke hver enkelt af Borncuts medarbejdere og deres familier for deres bidrag til virksomheden.

– De har måttet undvære os meget, for det kræver tid at starte og udvikle en virksomhed som den her, sagde han om familierne.

Også Borncuts samarbejdspartnere fik stor tak for deres andel i virksomhedens vækst.

Det gjaldt blandt andet Borntek Industri A/S og Borncuts distributør i Europa, Scanvægt Systems, der er Borncuts europæiske distributør.

– Uden den store velvilje og støtte vi har mødt fra alle vores samarbejdspartnere, var vi ikke nået hertil så hurtigt. Det er vi meget taknemmelige for, fortsatte Gorm Sørensen sin takketale.

På ved ud i verden

I dag arbejder mere end 30 af Borncuts portionsskærere i fødevarevirksomheder fordelt over det meste af Europa og et par enkelte maskiner står i Sydafrika og Chile. Og i løbet af kort tid forventer Gorm Sørensen, at der er underskrevet en aftale med en distributør i Nordamerika, som skal skaffe Borncut adgang til et nyt lukrativt marked, der er mindst lige så stort som de europæiske.

– Derefter skal vi videre ud i verden, men det ved vi endnu ikke, hvordan vi gør, fortalte Gorm Sørensen.

Og borgmester Winni Grosbøll fik sin rundvisning, inden hun overrakte prisen, der udover æren, et diplom i glas og ramme også bestod af et stort rødt unika-fad designet og fremstillet af Pernille Bülow.

– Du kan bare dreje en omgang om dig selv, så har du set det hele, grinede Gorm Sørensen, for hele Borncut kan rummes i et enkelt rum på godt 100 kvadratmeter.

 


 
 

DI’s Initiativpris

Kriterierne for Initiativprisen er: Virksomheden må ikke have over 100 ansatte.

Virksomheden skal gennem særligt initiativ og virkelyst inden for afsætning, teknologi, uddannelse eller andre områder gennem en kortere årrække have skabt grundlag for vækst.

Der vil også blive lagt vægt på udviklingen i nøgletal, eksempelvis omsætningen (bruttoavancen), årets resultat, egenkapitalen og/ eller antal ansatte de seneste år.

Virksomheden skal være fuldt medlem af DI eller være associeret.

De 18 vindere af InitiativPrisen i DI’s regionalforeninger dyster efterfølgende om at vinde den landsdækkende Initiativpris 2020. Den uddeles på DI’s årlige SMV-dag, der næste gang holdes i Aarhus i januar.