'Lige pludselig har tilsynet valgt ikke at dispensere for gældende regler'

| ABONNENT | 5. NOV 2019 • 14:25
Af:
lisbet-holst
| ABONNENT
5. NOV 2019 • 14:25
Låsning af sengeside og videoovervågning om natten på institutionen Løvstikken i Klemensker er siden 2001 sket med Socialtilsynets og forældres godkendelse.

Derfor undrer Morten Riis, formand for Børne- og skoleudvalget, sig over Socialtilsynets nye påbud om ikke længere at låse sengene af om natten og stoppe med videoovervågning.

– Indelåsning af senge lyder voldsomt. Der er tale om, at man låser siderne på sengene, så de børn, der ikke har faldreflekser og som risikerer at falde ud af sengen om natten, ikke slår sig. Det er derfor, man har haft den praksis, forklarer Morten Riis.

Der har været tale om babyalarmer med videoovervågning, som man med godkendelse fra forældre og Socialtilsyn har brug til at overvåge kramper, siger Morten Riis.

– Vi gør selvfølgelig hvad Socialtilsynet siger. Men det har vi altså gjort hele tiden. Lige pludselig har tilsynet så valgt ikke at dispensere for gældende regler. Og andre kommuner er i lignende situationer, understreger Morten Riis.

Socialtilsynet vil have en løsning, hvor der skal sidde en medarbejder og overvåge børnene, mens de sover.

 


 

– Jeg ved ikke, om jeg synes det er en bedre løsning. Jeg ved ikke, hvordan du ville have det med, at der sad en og kiggede på dig mens du sov. Det kunne være, at det ville gør det det svært at falde i søvn.

Hvorfor Socialtilsynet har ændret holdning til praksis på Løvstikken ved Morten Riis ikke.

– Men vi tilpasser naturligvis tilbuddet, så det lever op til Socialtilsynets retningslinjer.

En nattevagt til så krævende børn og unge lyder umiddelbart af lidt. Er det ikke bedre med endnu en nattevagt og med flere hænder end med aflåsning og videoovervågning?

– Jo, det er måske rigtig nok. Jeg er jo ikke fagmand. Men jeg hører fra institutionen er, at det godt kan genere i løbet af en nattesøvn for børn, at der sidder nogen og overvåger dem, mens de sover - at det faktisk godt kan forstyrre deres nattesøvn. Jeg synes, det er fint med to nattevagter, men om det fagligt set er en bedre løsning ved jeg ikke, siger Morten Riis.

Løvstikken er en lille institution.

– Det er en udfordring at få det til at hænge sammen økonomisk.  Vi har haft et faldende grundlag af borgere på institutionen. Men derefter er det selvfølgelig rart at være to om natten alligevel. Men jeg tænker bare om de andre forholdsregler ikke også ville have været gode, siger Morten Riis.

Børne- og Skoleudvalget har tilsynsrapporten om Løvstikken og Løvstikkens fremtid på udvalgsmødet i eftermiddag.

Det lykkedes ikke avisen at få en kommentar fra Socialtilsynet Hovedstadens chef Mie Andresen inden deadline i dag.