Børn og unge låst inde i tremmesenge om natten

| ABONNENT | 5. NOV 2019 • 13:39
Af:
lisbet-holst
| ABONNENT
5. NOV 2019 • 13:39
Løvstikken, døgn- og aflastnings institution for multihandicappede børn og voksne, får kritik og påbud i Socialtilsynets seneste tilsynsrapport fra september.

Ved tilsynsbesøg konstaterede de tilsynsførende, at fire børn og unge i alderen seks til 17 år blev låst inde om natten i senge med høje tremmesider.

Sengene blev låst af for at børnene og de unge ikke selv kunne komme ud. Sengene og aflåsning blev brugt i både institutionens afdelinger for døgnanbringelse og aflastning.

I et barns seng var desuden sat videoovervågning op.

Kameraet blev brugt til at filme barnet om natten, så nattevagten kunne have styr på, at barnet ikke kom til skade.

Ulovlig praksis

At begrænse børn og unges frihed ved at låse dem inde er ulovligt.  I lov om voksenansvar er der ”ikke hjemmel til at indskrænke borgernes bevægelsesfrihed og muligheder for at udøve deres selv- og medbestemmelse en sådan grad, som Løvstikken har praksis for,” skriver Socialtilsynet.

Tilsynet peger på at, det er stærkt kritisabelt, at en professionel institutionen som Løvstikken ikke er klar over at indelåsning er ulovlig og har givet Løvstikken påbud om, at indelåsning og videoovervågning skal stoppes med det samme.

I stedet skal der flere hænder og flere pædagogiske ressourcer til for tage vare på borgerne om natten.

Efter påbuddet er Løvstikken ophørt med den ulovlige praksis og har udvidet bemandingen på kun en nattevagt til to nattevagter til at holde øje med borgerne om natten. Også videoovervågningen er der ifølge institutionen sat en stopper for.

 
Det er kritisabelt at
tilbuddet ikke agerer
ud fra et informeret
grundlag, særligt i arbejde
med en målgruppe, hvor
sonderingen mellem magt
og omsorg står så centralt

 

Institutionen har i følge rapporten argumenteret for indelåsningen med, at det er sket for at beskytte borgerne.

Socialtilsynet anerkender i følge rapporten, at brugen af magt har haft et omsorgs- og sundhedsmæssigt sigte og at tilbuddet har haft et ønske om at imødekomme forældrenes ønsker.

Men børnene og de unges behov skal mødes med ressourcer og pædagogik, ikke indelåsning, understreger tilsynet.

Det er Løvstikken, der har ansvar for at have kendskab til lovgivningen og har en særlig opgave i at forvalte og formidle den til de pårørende.

Ikke tilstrækkelig viden

Socialtilsynet vurderer i rapporten, at hverken ledelse eller medarbejdere ved nok om magtanvendelse og magtanvendelse i forhold til de forskellige aldersgrupper.

Så det er et krav fra tilsynet, at ledelse og medarbejdere får mere viden på området og lærer at bruge den viden i arbejdet.

Derudover mangler medarbejdere og ledelse i følge Socialtilsynet viden om forskellene på indgrebsmuligheder i forhold til borgere visiteret til henholdsvis døgn og aflastning.

”Det er kritisabelt at tilbuddet ikke agerer ud fra et informeret grundlag, særligt i arbejde med en målgruppe, hvor sonderingen mellem magt og omsorg står så centralt,” hedder det i rapporten

Rapporten viser, at der er stor udskiftning og gennemstrømning i personalegruppen og et højt sygefravær.

Sygefraværet er i følge rapporten steget fra 33,2 dage pr. månedslønnet medarbejder i 2017 til 34,3 dage pr. månedslønnet i 2018.

Det høje fravær skyldes i følge leder en langtidssygemelding samt et ”præget” arbejdsmiljø.

 


 

Desuden spiller den usikkerhed, der har hersket om Løvstikkens fremtid ind, fremgår det af rapporten. Blandt andet er den nuværende leder blevet konstitueret fire gange.

Usikkerhed om Løvstikkens fremtid har også betydet, at der ikke har været iværksat meget kompetanceudvikling, fremgår det af rapporten.

En stor del af medarbejderne har længerevarende ansættelser bag sig lige som størstedelen af medarbejderne har relevant pædagogisk eller sundhedsfaglig uddannelse. Så trods kritikken og lavere score i tilsynsrapporten på flere af tilsynets måleparametre, vurderer tilsynet overordnet, at Løvstikken drives forsvarligt, at borgerne overvejende trives og profiterer af at være på institutionen.

Derfor er institutionen fortsat godkendt, dog med påbud.

Skærpet opmærksomhed

Tilsynet understreger i rapporten, at man ved det næste tilsynsbesøg vil have skærpet opmærksomhed på om aflåsning af tremmesenge og videoovervågning er ophørt, og om medarbejderne har fået tilstrækkelig viden om magtanvendelse og bruger den viden i deres arbejde.

Desuden vil tilsynet tjekke op på, om Løvstikken har fået tilført de fornødne ekstra ressourcer som tilsynet vurderer, der er behov for, ikke mindst om natten.

En af de borgere, der er indskrevet i Løvstikken, passer ikke ind i målgruppen. Senest den 5. februar 2020 skal Løvstikken have sørget for, at der ikke er indskrevet borgere, der ikke skal være her.

Tilsynsrapporten er baseret på to tilsynsførendes tilsynsbesøg i september samt tre tilsynsbesøg i maj og august besøg på Løvstikken, interviews med tilbuddets leder, medarbejdere,forældre og visiterende kommuner, relevante dokumenter samt dialogmøder med tilbuddets ledelse og Bornholms Regionskommune.

 
 

Om Løvstikken

Socialtilsynet har godkendt en ansøgning fra Løvstikken om at godkende tre pladser i en afdeling for voksne fra 18-23 år.

Tilsynet har lagt vægt på ønsket om at sikre, at borgerne kan blive i deres nærmiljø og tæt på deres familier, når de fylder 18 år og ikke flytte væk fra øen, indtil der er et passende tilbud til dem på Bornholm.

Løvstikken har 13 pladser fordelt på tre afdelinger: en døgnafdeling for 0-18 årige med tre pladser, en døgnafdeling for 18-23 årige med tre pladser samt en aflastningsafdeling med syv pladser for 0-40 årige. Målgruppen på alle afdelinger er borgere med alvorlige og varige funktionsnedsættelser.

Ifølge Socialtilsynets tilsynsrapport har Løvstikken 38 ansatte.