Selvkørende skraldebiler og smukke affaldsstationer

| ABONNENT | 4. NOV 2019 • 19:10
Af:
elisabeth-krogh
| ABONNENT
4. NOV 2019 • 19:10
Skal man kunne blive overhalet af en langsomt tøffende selvkørende skraldebil, hvis man en sen aften i Gudhjem er på vej hjem fra Provianten? Ja, måske.

Selvkørende skraldebiler var et af de forslag, der blev præsenteret, da projektet Wasteman fredag aften viste, hvad man indtil nu har arbejdet med.

For i 2032 skal Bornholm være affaldsfri. Det kræver langt mere genbrug og genanvendelse. Og det kræver så igen, at affaldet sorteres og ikke bare blandes sammen i en stor pærevælling af bananskræller, metal og plastik i en og samme affaldssæk.

Gudhjem og Pedersker er udvalgt som forsøgsbyer til at udvikle fremtidens affaldsløsninger, og i sidste uge var der både designcamp og debat om den fremtidige affaldssortering i Gudhjem, og ud af dette og et foregående udviklingsarbejde er der nu kommet de første ideer til, hvordan Gudhjemboerne – og måske alle os andre – skal håndtere affaldet i fremtiden.

Fredag udstillede Bofa de første skitser og prototyper i projekt Wasteman, på havnen i Gudhjem.

Et af forslagene var som nævnt, at man kunne udvikle selvkørende skraldestationer. Altså en station, hvor borgerne selv går hen med blandt andet deres plast, glas og metalaffald. Om natten kan skraldestationen så selv køre hen til en central enhed og tømme sig selv og herefter parkere i en ny gade næste dag. På den måde kan alle borgere hele tiden have nærhed til et sted at sortere og aflevere deres affald, uden at der skal etableres en lang række sorteringsspande i hver eneste husstand.

Det selvkørende køretøj kunne så via et fjernstyret bemandingscenter rulle med 5-10 km i timen til et større affaldslager og tømmes om natten.

 
Det er jo en del af det overordnede projekt,
vi har på Bornholm om i 2032 at komme i
en situation, hvor alt affald her på øen
genbruges eller genanvendes. At der ikke
længere er noget, der skal smides ud, men
at alting skal genbruges eller genanvendes

 

Bofa-direktør Jens Hjuler-Nielsen åbnede udstillingen sammen med Leif Olsen, formand for miljø og naturudvalget, og Bofa direktøren skitserede kort baggrunden for det hele:

– For at kunne få et bæredygtigt samfund, så er der en masse praktiske ting, man må gøre, og det udmunder så i det her Wasteman projekt, som vi er i gang med i øjeblikket. Det er jo en del af det overordnede projekt, vi har på Bornholm om i 2032 at komme i en situation, hvor alt affald her på øen genbruges eller genanvendes. At der ikke længere er noget, der skal smides ud, men at alting skal genbruges eller genanvendes, siger Bofa direktør Jens Hjul-Nielsen.

– En af de udfordringer, der knytter sig til det, den handler jo om sortering og indsamling og det er noget af det, vi arbejder med her i Wasteman projektet, som vi kan se nogle forslag til løsninger på her i udstillingen, sagde Jens Hjuler-Nielsen.

 


 

Stor ambition

Leif Olsen, formand miljø og naturudvalget, slog fast, at det er en stor ambition, Bornholm har sat sig om at være affaldsfri i 2032.

– På Bofas hjemmeside er der et ur, der tikker nedad til 2032, og jeg bliver faktisk skidenervøs hver gang, jeg ser på det ur, der tæller nedad til den dag, vi skal genbruge og genanvende alt affald.

Det er en ret stor ambition at have, og vi kender ikke skridt tre og fire – vi skal endda finde skridt fem, seks syv otte nu i de år, der kommer. Der kommer ikke en løsning, der er kun os selv til at finde den løsning. Men det er en god vision. Og hvis vi ikke sætter mål, der er svære at nå, så når vi dem ikke, sagde Leif Olsen og slog fast, at alle er nødt til at være med, hvis det skal lykkes.

- Bofa kan ikke gøre det alene, og kommunalbestyrelsen kan ikke gøre det alene, men vi kan faktisk gøre det sammen. Vi kommer til at kræve noget af vores borgere i forhold til sortering, altså en større indsats, end at man bare går ud og dumper alt fra batterier til en rødbede i en skraldespand. Det holder ikke en meter, formanede miljø- og naturudvalgsformanden.

Forslag

Foreløbig er alt forslag, fastslår Søren Femmer, der har stået for udviklingsarbejdet. Derfor er man blandt andet også gået væk fra en ide om, at alt affald skulle afleveres ved affaldsstationer.

- Madaffald blive ved husstanden i de løsninger, der nu er foreslået. Vi har lyttet rigtig meget til, hvad I har sagt, og at nogen gerne vil beholde det på matriklen, sagde Søren Femmer.

- Men vi skal også teste nye løsninger, og vi tror, vi har fundet en gylden mellemvej, hvor det kun er noget af affaldet, borgerne selv afleverer, mens madaffaldet stadig bliver afhentet.

De viste ideer på udstillingen er modeller og prototyper på fremtidens affaldssystem i Gudhjem

Hvad sker der så nu?

- Det her er et skridt på vejen. Senere afprøver vi nogle af løsningerne på 15-20 husstande, og senere endnu skal det bredes mere ud. Men det er ikke sikkert, at det bliver en af disse løsninger i sidste ende, men vi skal nu afprøve, om det fungerer, siger Søren Femmer.
 

Projektet

I Gudhjem har en design-camp over flere uger arbejdet med, hvordan Gudhjem kan løse udfordringen omkring erhvervsaffald, havneaffald og de høje æstetiske krav, som Gudhjem naturligt stiller. Desuden skulle der findes løsninger på fælles affaldsstationer i bybilledet.

Udstillingen var afslutningen på et forløb i sidste uge med byvandring, ideworkshop og debat i Gudhjem om, hvad gudhjemboerne skal gøre med affaldet i fremtiden.

Hele forløbet er en del af Wasteman projektet, der handler om at gøre Bornholm affaldsfri fra 2032.

Senere gennemføres et lignende forløb i Pedersker.