'Det virkede som om han nød at trampe offeret i hovedet'

| ABONNENT | 4. NOV 2019 • 17:35
Af:
mads-westermann
| ABONNENT
4. NOV 2019 • 17:35
To af de fire mænd, der tidligt fredag morgen blev anholdt og sigtet for et usædvanligt brutalt, voldeligt overfald på Store Torv i Rønne er blevet varetægtsfængslet frem til den 15. november.

Det besluttede Retten i Rønne mandag eftermiddag efter et godt to timer langt grundlovsforhør.

De to mænd, der er henholdsvis 20 og 27 år gamle, slap ved det første grundlovsforhør fredag med at få forlænget deres fængsling med tre døgn, men i den mellemliggende tid har politiet fortsat efterforskningen og har blandt andet gennemgået videoovervågning fra Krystalcafeen og fra kameraer placeret i Arbejdernes Landsbanks filial i Krystalgade.

Politiet har kortlagt færden

Ved hjælp af videomaterialet mener politiet, at det er lykkedes at identificere hver af de fire sigtede og deres færden i minutterne op til det voldelige overfald.

Det var, sammen med en yderligere detaljering af er centralt vidneudsagn, og udsagn fra de to mænd, hvor de begge indrømmede at have været tilstede på Store Torv under overfaldet, nok til, at senioranklager Marina Molkte-Leth fra Bornholms Politi kunne overbevise dommeren om, at de to skulle varetægtsfængsles.

Hun fremlagde i retten desuden en række tekniske beviser i form af blodspor på en dunjakke og på et et par støvler, som politiet i øjeblikket er ved at få DNA-testet, for at fastslå om blodet stammer fra den mand, der blev overfaldet.

Offeret fik omfattende skader

Ifølge den meget detaljerede forklaring fra politiets hovedvidne, blev den 39-årige mand, der blev overfaldet, i første omgang slået ned bagfra så han faldt bevidstløs om. Mens han lå på brostenene på Store Torv blev han efterfølgende tildelt adskillige knytnæveslag i ansigtet, spark på overkroppen og i hovedet, og to af gerningsmændene har angiveligt stampet og hoppet på offerets hoved.

Ifølge anklageskriftet var resultatet af det voldelige overfald, at offeret pådrog sig blødning i hjernen, i og bag øjnene, og i bihulerne. Desuden havde han brud på begge kindben, en cirka tre centimeter lang flænge i baghovedet, en cirka seks centimeter lang flænge under højre øje og en cirka en centimeter lang flænge ved øjenbrynet.

 
Det var som om de gik i panik
og de flygtede som kaniner ned
ad Store Torvegade

 

Det var ifølge politiets vidne først, da vidnet råbte til de fire overfaldsmænd, at de var ved at slå manden ihjel, at de i et kort øjeblik stoppede mishandlingen og sansede, at den 39-årige havde munden fuld af blod og at han på grund af blodet havde en gurglende og rallende vejrtrækning.

"Det var som om de gik i panik og de flygtede som kaniner ned ad Store Torvegade," læste anklageren op fra vidneforklaringen.

Alle de fire sigtede blev fredag morgen klokken 04:38 anholdt i en lejlighed på Snellemark.

Nægtede sig skyldige

Begge de to sigtede, der mandag blev fremstillet i retten nægtede at have deltaget i overfaldet. Den ene erkendte, at han kort før overfaldet havde "givet offeret en flad i ansigtet" fordi han følte sig truet, og at han derefter var gået fra stedet.

Den anden hævdede, at han, istedet for at deltage i volden, havde forsøgt at lægge sig imellem og stoppe overfaldet.

Det var imidlertid i direkte modstrid med udsagnet fra politiets hovedvidne, der hævdede, at sidstnævnte netop havde deltaget ved gentagne gange at trampe det bevidstløse offer så hårdt i ansigtet, at offerets hovede lettede fra asfalten, når han flyttede foden.

"Det virkede som om han nød at trampe offeret i hovedet", citerede senioranklager Marina Molkte-Leth fra vidnets forklaring.

Kærede fængsling

Udover sigtelsen for vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter, er den ene af de to sigtede fra mandagens retsmøde også sigtet for overtrædelse af knivloven. Han var i besiddelse af en ulovlig foldekniv, da han blev anholdt. I politiets døgnrapport fremgår det endvidere, at han også havde to gram hash på sig, men det fremgår ikke af anklageskriftet.

Advokat Bo Hansen, der var stedfortrædende forsvarer for begge de fængslede mænd, kærede omgående fængslingen til Landsretten.

Hvis den ikke underkender dommer Dennis H. K. Jakobsens afgørelse i byretten, skal alle de fire, der er sigtet for overfaldet, nu sidde fængslet frem til den 15. november.