Det er så uartigt, siger bygherre efter hård kritik fra 3F

| ABONNENT | 4. NOV 2019 • 12:22
Af:
helene-hoem
| ABONNENT
4. NOV 2019 • 12:22
– I sidste ende kan den her slags sager betyde, at mindre bornholmske virksomheder må lukke ned. Det er et tab af arbejdsopgaver.

Sådan siger faglig sekretær Bo Nielsen i forbindelse med, at fagforeningen 3F Bornholm i deres seneste nyhedsbrev, der udkom fredag, langede ud efter den københavnske bygherre Ulrik Mark.

Ulrik Mark er ved at istandsætte en tidligere landbrugsejendom på Dueoddevej 6 for at gøre den til en moderne lystejendom i luksusklassen.

Men hvor bornholmske håndværkere, og det bornholmske samfund som sådan, skulle nyde godt af opgaverne, har Ulrik Mark hyret det polske tømrerfirma MHM til at stå for byggeriet.

Kummerlige forhold

3F Bornholm og BAT-kartellet på Bornholm beskylder i nyhedsbrevet Ulrik Mark for at lade de omkring syv polske håndværkere leve under kummerlige forhold og blive groft underbetalte:

– Vi har talt med dem, og de fortæller, at de får mellem 100 og 110 kroner i timen alt inklusive, og så bor de på byggepladsen under renoveringen. Det er i strid med arbejdsmiljølovgivningen, siger Bo Nielsen.

Nielsen udtaler sig som repræsentant for BAT-kartellet på Bornholm, et samarbejde mellem 3F, Metal, El-forbundet,  Blik & Rør og Malerforbundet, der handler om at organisere fagforeningsmedlemmer inden for byggebranchen. Som faglig sekretær i 3F Bornholm står han også bag artiklen i nyhedsbrevet.

– Lige nu kan vi ikke gøre noget ved én som Ulrik Mark, men vi vil alligevel gerne starte en debat om det her. Er det i orden, at man bare omgås Den Danske Model i byggebranchen på den her måde? At man har en ultra liberal holding til det her?  BAT-kartellet vil med den her sag gerne gå ud og forsvare de bornholmske arbejdspladser i byggebranchen.

Ifølge nyhedsbrevet undergaver den københavnske bygherre det bornholmske samfund:

– ”Det ligner rendyrket og udspekuleret social dumping, og vil vi have det på Bornholm? Vi vil ikke have underbetalte, østeuropæiske byggefolk til at skabe den udvikling, som Bornholm har hårdt brug for”.

 

Bygherre Ulrik Mark:
Jeg ringer til min advokat i dag


 

– Jeg har læst artiklen, og jeg er virkelig indigneret, siger bygherre Ulrik Mark mandag formiddag på en telefon fra Fredensborg.

– Jeg vil ringe til min advokat i dag og høre om mulighederne for at anlægge en injuriesag. Det er så uartigt, at hænge mig ud på den måde.

Ulrik Mark oplyser, at han i forbindelse med istandsættelsen blandt andet har brugt bornholmsk byggerådgiver, bornholmsk arkitekt, har fået lavet kloak-, el-, vvs- og murerarbejde hos bornholmske virksomheder samt fået installeret gaspejse af bornholmsk gaspejsebygger.

– Jeg har købt for to mio. kr. byggematerialer på Bornholm og er ved at sætte en stor bornholmsk ejendom i stand. Hvis det er dårligt for Bornholm, så ved jeg ikke.

Ingen er underbetalt

I forhold til artiklens kritikpunkter, nemlig løn og boligforhold for de polske arbejdere, siger Ulrik Mark:

– Der er ingen, der bliver underbetalte. Det jeg gør, er at hyre et udenlandsk firma i stedet for et dansk firma, der tager 450 kroner i timen plus moms til at tage det hårde arbejde. Alt det der bare skal rives ned. De bor i de dele af ejendommen, der ikke lige er under renovering, under noget de selv betegner som ”hotellignende” forhold, forklarer Ulrik Mark.

Han er vred over, at 3F ikke har kontaktet ham med deres spørgsmål og i stedet at blive hængt ud med navns nævnelse i den kritiske artikel.

 
Det vil jeg altså kalde
mafialignende tilstande

 

– De truer lige nu med blokade mod min ejendom. Det vil jeg altså kalde mafialignende tilstande, siger Ulrik Mark.

Han har købt ejendommen på Dueoddevej 6 for cirka 4 mio. kroner og vil selv bruge den samt leje den ud i de perioder, han ikke selv er der.

– Novasol har næsten ikke kunnet få armene ned, og alle, jeg har været i kontakt med, har sagt: Hold op, hvor bliver det lækkert. Jeg håber ikke, at Bo Nielsen fra 3F har held med at skræmme folk som mig væk fra Bornholm.