Vandværket er nu selvforsynende

| ABONNENT | 3. NOV 2019 • 09:47
Af:
niels-ebdrup
| ABONNENT
3. NOV 2019 • 09:47
Når Klemensker Vandværks nye bygninger bliver indviet om en måneds tid, kan de divertere forbrugerne med 100 procent klemenskervand. Hidtil fik vandværket ekstra forsyninger fra Hasle Vandværk. Men med to nye boringer og genåbningen af to ellers lukkede boringer, er vandværket efter alt at dømme nu selvforsynende med vand.

Det fortæller formand for Klemensker Vandværk, Ralph Kofoed.

– Vi tror, vi er selvforsynende nu – vi skal lige se alt det nye fungere. Men vi håber, at vi nu har adgang til så meget vand, at vi også kan have en reserveboring, hvis vi for eksempel må lukke en boring på grund af pesticider i vandet, siger Ralph Kofoed.

Boringer blæst rene

Vandværket har i den seneste tid fået fire ekstra boringer at hente vand fra. De to af kilderne er gamle boringer i Præstemose og Brogård, som ellers var tilstoppet. Men med en kæmpe kompressor blæste brøndboreren de to gamle boringer rene, så de nu igen kan bruges.

– Det var en succes. Sådan en opblæsning koster ingenting i forhold til at lave en ny boring, der nemt kan koste 700.000-800.000 kroner, fortæller Ralph Kofoed.

Præstemose-boringen blev egentlig lukket i 2004, fordi vandet var forurenet med rester af ukrudtsmidlet glyfosat, der indgår i Roundup. En ny undersøgelse af vandet i boringen har dog vist, at faren nu er drevet væk.

 
Hvor meget vand Degnegård-boringen giver, ved vi ikke endnu

 

Klemensker Vandværk havde egentlig budgetteret med at lave to nye boringer ved Præstemose og Brogård. Men da de sparede penge ved at opblæse de oprindelige boringer, var der penge til at bore påny to helt andre steder.

Den ene boring er lavet tæt på vandværket, på Søsende 3, og den leverer fint med vand. Den anden boring er ved Degnegården.

– Hvor meget vand Degnegård-boringen giver, ved vi ikke endnu. Der skal også etableres strøm og graves 400 meter for at få boringen tilsluttet vores net. Det er lidt dyrt. Så kan vi klare os med de andre boringer, så bruger vi dem. Og så har vi boringen ved Degnegården som sikkerhed, siger Ralph Kofoed.

Da Bornholms Regionskommune gav Klemensker Vandværk en underskudsgaranti til at bygge et nyt vandværk, var det med et krav om, at det skulle være selvforsynende med vand. Det lader nu til at være lykkedes.