Brugsen var dyrest i pristjek: Det er ikke retvisende, siger uddeleren

| ABONNENT | 2. NOV 2019 • 09:27
Af:
redaktionen
| ABONNENT
2. NOV 2019 • 09:27
Uddeleren i Dagli’ Brugsen i Svaneke, Claus Bay Jacobsen, er godt gammeldags ærgerlig over, at hans butik ender med at være den dyreste i Bornholms Tidendes pristjek på dagligvarer.

– Det synes jeg ikke er retfærdigt, for det er bare et øjebliksbillede. Hvis I havde fundet de rigtige varer, var vi kommet ud med et helt andet tal, lyder hans umiddelbare kommentar til butikkens placering i undersøgelsen.

Han mener ikke, at de priser og varer, Bornholms Tidende har fundet i Dagli’ Brugsen i Svaneke, da avisens medarbejder tjekkede priser om formiddagen den 21. oktober, er retvisende for det prisniveau, butikken normalt har.

 
Det er bare et øjebliksbillede

 

Eksempelvis mener han slet ikke, at priserne på frosne ærter, skinke i skiver, leverpostej og ost, som Bornholms Tidende har registreret i hans butik, ikke afspejler de billigste varer i butikken.

Fra sidste til sjettepladsen

Han mener i stedet, at en kurv med de varer, som pristjekket omfatter, skal koste 260,98 kroner og ikke 333,17 kroner, sådan som avisens pristjek er nået frem til.

Hvis det var tilfældet, ville Dagli’ Brugsen i Svaneke rykke fra en fjortendeplads til en sjetteplads i pristjekket, og det er en placering, Claus Bay Jacobsen har nemmere ved at leve med.

– Det træder på min faglige stolthed, at vi bliver bedømt som den dyreste butik på Bornholm, siger han og fremhæver, at mandag formiddag, hvor pristjekket blev gennemført, er det mest uheldige tidspunkt for et pristjek for Dagli’ Brugsen i Svaneke. Butikken får nemlig leveret varer om tirsdagen. Derfor kan der efter en travl weekend godt være udsolgt af nogle varer, ligesom de ungarbejdere, der arbejder i butikken i weekenden, kan have glemt at sætte de varer, der allerede står på butikkens lager, ud på hylderne i butikken.

 
Jeg mener slet ikke, man kan sammenligne Dagli’ Brugsen med discountbutikker, for det er et helt andet serviceniveau, der leveres i Dagli’ Brugsen

 

Claus Bay Jacobsen hævder dog samtidig, at butikkens it-system også viser, at nogle af de billigste varer var på lager, da pristjekket blev gennemført, og derfor er han ikke tilfreds med resultatet af avisens undersøgelse.

– Der må være nogle varer, I har overset, og under alle omstændigheder har jeg det lidt svært med prissammenligninger, for de er kun et øjebliksbillede, lyder hans afsluttende kommentar.

Også formanden for Svaneke og Omegns Brugsforening, Erik Wentzel, lægger afstand til butikkens placering i pristjekket.

– Jeg mener slet ikke, man kan sammenligne Dagli’ Brugsen med discountbutikker, for det er et helt andet serviceniveau, der leveres i Dagli’ Brugsen, siger han og giver som eksempel, at man i Dagli’ Brugsen i Svaneke kan få bragt sine varer ud, hente og aflevere pakker og indlevere sit tøj til rensning.

– Det tilbyder discountbutikkerne ikke, og derfor kan man ikke sammenligne de to butikstyper, siger Erik Wentzel.

 


Pristjek: Sådan gjorde vi, sådan regnede vi


 

Indsamlingen af priser til Bornholms Tidendes tjek af dagligvarepriser fandt sted den 21. oktober.

I løbet af dagen besøgte vi, i nævnte rækkefølge Dagli’ Brugsen i Vestermarie, Spar i Aakirkeby, Dagli’ Brugsen i Pedersker, Lidl i Nexø, Dagli’ Brugsen i Svaneke, Dagli’ Brugsen i Østermarie, Spar i Gudhjem, Superbrugsen i Allinge, Superbrugsen i Klemensker, Spar i Hasle, Rema 1000 på Aakirkebyvej i Rønne, Meny på Store Torv i Rønne, Netto i Vibegårdscentret i Rønne, Kvickly i Rønne. Besøgene fandt sted mellem klokken 8.00 og klokken 18.00.

I hver butik registrerede vi prisen på de varetyper, vi har valgt ud til sammenligning i undersøgelsen. Det er 22 varer i hver butik.

De priser, vi har registeret, er normalpriser, hvilket betyder, at vi ikke har taget hensyn til varer, som var på tilbud.

Vi har valgt den billigste tilgængelige vare

Alle butikker er blevet bedømt på samme vilkår.

Når vi kunne vælge mellem flere forskellige varer i en kategori, eksempelvis frosne ærter, har vi valgt den absolut billigste variant af varen, som var tilgængelig, den dag vi besøgte butikken.

I de tilfælde, hvor en vare ikke var tilgængelig i den størrelse, som vi sammenlignede, har vi valgt den tilsvarende vare med den laveste kilo- eller enhedspris som var tilgængelig i butikken, og har omregnet prisen til den korrekte størrelse. Eksempelvis har vi sammenlignet prisen på 750 gram frosne ærter. I en butik findes der ikke frosne ærter i 750 grams pakker. Den pakke frosne ærter, der har den laveste kilopris er på 575 gram til 12,95 kroner. Den omregner vi til prisen for en 750 gram pose, som er 16,89 kroner.

I det tilfælde, hvor prisen på en vare var markant dyrere end de priser vi havde oplevet for den samme vare i andre butikker, eller hvor vi havde en mistanke om, at vi ikke havde fundet den billigste vare, har vi henvendt os til butikspersonalet. som enten kunne bekræfte, at vi havde fundet den billigst tilgængelige vare i kategorien eller anvise en billigere vare.

Sammenligningen med landspriser

De landsdækkende priser på dagligvarer, vi har brugt til at sammenligne med det bornholmske prisniveau for dagligvarer, har vi baseret på priser på tilsvarende varer, som vi har taget fra den undersøgelse af dagligvarepriser, som avisen B.T. gennemførte den 23. september 2019 og offentliggjorde i perioden 1. til 5. oktober 2019.

B.T.’s undersøgelse omfatter ikke Dagli’ Brugsen som en særskilt butikskæde og omfatter ikke priseksempler fra Daglig’ Brugsen. Det har vi i udregningen af den gennemsnitlige prisforskel mellem de bornholmske dagligvarepriser og de landsdækkende dagligvarepriser valgt at se bort fra, fordi Dagli’ Brugs-butikkerne, selvom de generelt er dyrere end andre butikker, afspejler indkøbsmulighederne på Bornholm.