De tror ikke på Østre Skole som foreningshus

| ABONNENT | 1. NOV 2019 • 14:45
Af:
henrik-nielsen
| ABONNENT
1. NOV 2019 • 14:45
I visse dele af det lokale foreningsliv vil ideen om et foreningshus i den tidligere Østre Skole ikke dø, men politisk er der ikke megen tro på, at ideen kan blive en realitet. Formændene for både natur- og miljøudvalget og job-, udvikling- og fritidsudvalget hæfter sig ved, at det er besluttet, at den tidligere skole skal sælges og de kan ikke forestille sig, at der kan opnås politisk flertal for at omstøde den beslutning.

– Der er sådan set en endelig beslutning, men man vil ikke rigtig forstå den. Den endelige beslutning er taget, at Østre Skole skal sælges, siger Erik Lund Hansen (S), som er formand for job-, udvikling- og fritidsudvalget.

– Det er i princippet vedtaget. Bygningen er til salg, og der har også været bud på noget af det, men det var ikke så højt, at økonomiudvalget ville sælge. Jeg tror ikke, man vil kunne finde et flertal i kommunalbestyrelsen for det, siger Leif Olsen om foreningshuset.

Tanken om et foreningshus har fået nyt liv, fordi der i næste uge bliver holdt et møde om netop det. Bag mødet står nogle private borgere, som selv er medlem af foreninger, som enten har lokaler på den nedlagte skole allerede, eller som godt kunne tænke sig det. Erik Lund Hansen er inviteret med til mødet, som han vil forsøge at deltage i, og hvis Leif Olsen også modtager en invitation, er han også indstillet på at deltage, hvis han ikke har andre aftaler.

 
En ting er sikker: Østre Skole er til salg

 

Når ideen om et foreningshus ikke ser ud til at dø, selvom politikerne har vedtaget, at de tidligere skolebygninger skal sælges, så kan forklaringen ifølge Erik Lund Hansen være, at kommunen står i et vadested med de bygninger, den har.

– Vi står med Dams Gård, som er under udvikling. Hele beslutningen om administrationen og hvor den skal være, og hvilke bygninger der bliver til rådighed. Vi har ikke overblikket endnu. Men en ting er sikker: Østre Skole er til salg, det skal man regne med, bortset fra børnehaven, siger Erik Lund Hansen

Leif Olsen gør derudover opmærksom på, at området ved Østre Skole er udpeget til boliger tæt på bymidten i den strategiske udviklingsplan for Rønne. Så alle pile peger på, at der ikke bliver foreningshus i bygningerne, mener han.

– Hvis man ser på de tanker, der har været i kommunalbestyrelsen om, hvad det område kan bruges til, både i forhold til udviklingsplanen, og hvis man ser på de tanker, der fra nogens side har været fremme om Dams Gård, og hvad den skal bruges til, så har jeg svært ved at tro, at der vil være et flertal for at bruge Østre Skole til foreningshus. Men jeg har selvfølgelig taget fejl før, siger Leif Olsen.

Mere tiltro til Dams Gård

Netop Dams Gård nævner både Leif Olsen og Erik Lund Hansen som en mulighed for nogle af de foreninger, som ellers gerne vil flytte ind på Østre Skole. Ifølge Erik Lund Hansen er der sat gang i arbejdet med at finde konkret indhold til Dams Gård, men han ved ikke, hvor langt arbejdsgruppen er nået, da han ikke selv sidder i den.

– Jeg synes også, at Dams Gård ligger bedre nede i byen i forhold til liv, selvom Østre Skole ikke er langt fra byen, slet ikke. Og der er saftsusemig mange kvadratmeter på Østre Skole. Selvom alle foreningerne bookede sig ind, så var den næppe fyldt op, siger han.

Leif Olsen ser også nogle muligheder i Dams Gård, som han tror mere på end Østre Skole.

– Vi skal have noget indhold i Dams Gård. Nogle af os tænker især i forhold til Kulturskolen, men den kan ikke fylde hele bygningskomplekset, hele tiden. Jeg kan i hvert fald godt se for mig, at Dams Gård bliver det sted, hvor borgere, foreninger, sammenslutninger og hvad vi ellers har, kan få base. Det er nok mere oplagt for mig end Østre Skole, det må jeg tilstå, siger formanden for natur- og miljøudvalget.

 
 

Foreslåede løsninger

Ifølge arrangørerne af et møde om Østre Skole som foreningshus er der tre såkaldt tunge foreninger, som stadig holder til på Østre Skole.

Her er, hvad formand Erik Lund Hansen fra job-, udvikling- og fritidsudvalget fortæller om situationen.

• Rønne Skytteforening

Regionskommunen anbefaler, at den flytter ud til Nyvests skyttecenter i den tidligere brugs i Nylars.

• RIK bordtennis

Regionskommunen tilbyder, at foreningen kan indgå i den almindelige halfordeling i Rønnes idrætshaller.

• Bornholms Stenklub

Regionskommunen mangler stadig at finde et alternativ til placeringen på Østre Skole. Multihuset Østerlars har været nævnt som en mulighed.

Indtil videre har foreningerne lov til at blive på Østre Skole, men de skal være ude med 14 dagens varsel, hvis den tidligere skole bliver solgt.