Nexø Skibs- og Bådebyggeri får ordren med at hæve den sunkne kutter og har indgået aftale med havnen om at hæve skibet og har ansvaret for efterfølgende at slæbe det hen til liften i havnens anden ende, hvor båden bugseres op på land, oplyser havnedirektør Carsten Andersen.
Skarvø sank uventet natten til søndag i sidste uge efter at have ligget i Nexø Havn i over seks år. Havnen har siden forsøgt at afklare, hvad der nu skulle ske med det sunkne skib, som ikke er forsikret.
– Vi har omkostninger ved, at den ligger der, og den optager også kajplads, hvor vi kunne have indtægter fra andre både, siger Carsten Andersen.
Desuden er der risiko for olieforurening eller at båden går i stykker og bliver til gene.
– Det vigtigste nu er, at den kommer væk, siger havnedirektøren.
Nexø Skibs- og Bådebyggeri var allerede tirsdag eftermiddag i gang med de indledende undersøgelser af båden. I løbet af de næste 1-2 uger vil kutteren blive tætnet, tømt for vand og hævet. En dykker skal ned under vandet for at tætne de nødvendige huller, luger, rør osv før man forsøger at få kutteren flydende, forklarer Hans-Erik Jensen fra Nexø Skibs- og Bådebyggeri.
Går alt vel, og det lykkes at få kutteren hævet og trukket hen til skibsliften i havnens anden ende, skal den på land.
Havnen har endnu ikke taget stilling til, om Skarvø herefter skal hugges op. Det mangler at blive juridisk afklaret, om Nexø Havn frit kan disponere over båden, hvis havnen sørger for bjærgning af den, oplyser han.
Politiet vil besigtige Skarvø i forbindelse med bjærgningen, da bobestyreren for skibet påstår, at der kan være sket noget kriminelt i forbindelse med, at skibet pludselig sank.
Skibets engelske ejer afgik ved døden i maj, og i forrige uge kom hans bror til Nexø for at tage hånd om båden, som Nexø Havn længe har forsøgt at få ejeren til at fjerne.
Skarvø har ligget i Nexø Havn siden den engelske ejer gik i nødhavn med kutteren på vej til England i 2004.
Ejerens bror, Paul Webb, kom til Nexø i sidste uge og havde efter eget udsagn planer om at sejle sin brors skib til England. Det var, mens Paul Webb overnattede i Skarvø, at den gamle kutter sank. Paul Webb har overfor politiet hævdet, at han forud for forliset, hørte et brag og hævder endvidere, at han mener, der er slået hul i skroget på kutteren.
– Derfor besigtiger politiet båden, når den hæves, og når den er kommet op på beddingen og blevet tør, kan den besigtiges indeni, så det kan afklares, hvorfor den er sunket, siger Carsten Andersen.
Uanset hvorfor Skarvø er sunket, risikerer havnen at ende med en stor regning for, at den forsømte båd sank.
– Boet efter ejeren skal have regningen, for båden er ikke forsikret. Kan boet ikke betale, er det 99,9 prodent sikkert, at Nexø Havn må betale, så økonomisk kan det blive en væsentlig byrde for havnen, siger Carsten Andersen.
I og med at havnen nu har besluttet at hæve båden og få den på land, kan der være et lille håb om, at den kan anvendes til nye formål, når den er tørret op.
I sidste uge var havnens plan, at få Skarvø hugget op med det samme, enten i vandet eller på havnekajen lige ved siden af, men beslutningen er altså nu, at båden hæves.
Carsten Andersen peger på, at alle havne risikerer at ende i den samme klemme, som Nexø Havn nu er i, hvor man må poste penge i et gammelt vrag af et skib. For er en båd først ved kaj, så hænger havnen på udgifterne, hvis båden ikke er forsikret.
– Ejeren af Skarvø kom jo herind, fordi han havde brug for at gå i nødhavn, og det siger man jo ikke nej til, men det er et problem, hvis der ingen forsikring er, siger havnedirektøren.