Kommunens fritids- og kulturudvalg har netop besluttet at indstille til kommunalbestyrelsen, at der i 2013 frigives en anlægsbevilling på 285.300 kr. til anlægstilskud til Pedersker Idrætsforening til brug for etablering af en syv-mands fodboldbane.
Det betyder, at det nuværende Pedersker Stadion på Baunevej nedlægges, når den nye bane er etableret ved Sydbornholms Privatskole. Herved opnår kommunen en driftsbesparelse på Borholms Idrætsområders budget på 50.000 kr. årligt, da driften af den nye bane bliver foreningens og skolens egen opgave.
– Vi har været meget glade for vores dejlige anlæg på Baunevej. Men en flytning er nødvendig for foreningens overlevelse. Med en beliggenhed ved skolen har vi en chance for at få kontakt med de helt små direkte fra SFO’en efter skoletid, inden de kører hjem, fortæller foreningens kasserer Preben Christoffersen.
Mens Flemming Nexø fra fodboldafdelingen fortæller, at det rækker med en syvmandsbane i hvert fald i en overskuelig fremtid, da man f. eks. i indeværende sæson stiller med et femmands u-8 drengehold, et tremands u 8/9-pigehold, et syvmands u-13 pigehold samt et syvmands seniorhold.
– Det er efterhånden flere år siden, at vi har spillet 11-mands fodbold i Pedersker. Og på drenge- og herresiden afgiver egnen spillerne til enten Poulsker eller AaIF. Og det er da i orden, for vi vil ikke selv kunne mønstre spillere nok spillere til turneringshold, konstaterer Flemming Nexø.
Det er Pedersker Idrætsforening, der selv har foreslået flytningen på baggrund af det kommunale budgetforlig 2011 med en besparelse på 275.000 kr. i forbindelse med: »Nedlæggelse af et antal boldbaner og delvis omlægning for at sikre bedre forhold på og omkring de øvrige«.
Forslaget indebar en beslutning om at Pedersker IF’s ene bane – træningsbanen – blev nedlagt. Og derfor foreslog Pedersker IF’s bestyrelse at undersøge muligheden for at flytte fodboldbanen op til Sydbornholms Privatskole – mod at Regionskommunen overtager begge baner på Baunevej.
Samarbejdspartnerne i forbindelse med baneflytningen er – foruden kommunen og Pedersker IF - ejeren af det areal, som man flytter banen til, Sydbornholms Privatskole og Skt. Peders Kirke, som bliver nabo til fodboldbanen, hvilket ikke bliver en hindring for baneanlægget.
Det oprindelige oplæg var, at der skulle anlægges en 11-mandsbane ved skolen. Der blev undersøgt to entreprenørpriser, hvoraf ene overslag var 600.000 kr. og det andet 1,2 mio. begge ex-moms. Og det fik for et årstid siden fritids-, kultur-og forebyggelsesudvalget til at lukke sagen om baneflytningen.
Men efter en skriftlig henvendelse fra idrætsforeningens bestyrelsen til politikerne i fritids-, kultur- og forebyggelsesudvalget blev sagen genoptaget. Denne gang med forslag om at anlægge en syvmandsbane i stedet for den først foreslåede, meget anlægsbekostelige 11-mandsbane.
Pedersker IF, som bliver bygherre for projektet, har siden indhentet tilbud på etablering af en ny 7-mands bane fra to entreprenører. Det billigste tilbud lyder på 275.000 kr. ekskl. moms. Opgaven omfatter afrømning af eksisterende jord, nivellering af arealet, genudlægning af muld, etablering af græs og plantning af 150 meter læbælte.
Planen indebærer, at Pedersker IF afhænder klubhuset på det eksisterende stadion i Sømarken. Huset sælges f. eks. som sommerhus, hvilket kræver en ændring af den nuværende lokalplan.
Provenuet ved salget af klubhuset skal anvendes til at etablere egnede omklædnings- og badeforhold ved den nye bane ved Sydbornholms Privatskole.
I øvrigt er det regionskommunen, der ejer de arealer, hvor stadion på Baunevej er beliggende. De ligger midt i et sommerhusområde og er i lokalplanen udlagt som friareal. Om kommunen på et senere tidspunkt vil søge at udstykke de tidligere boldbaner til sommerhusgrunde, foreligger der endnu intet om.
Skolen har tidligere været en mulighed
Når Pedersker IF – under forudsætning af kommunalbestyrelsens godkendelse – i 2014 flytter fra anlægget i Sømarken til en nyanlagt bane ved Sydbornholms Privatskole, er det ikke første gang, at denne placering nærmere byen har været på tale til fodboldbane i Pedersker.
Da anlægget på Baunevej var blevet udvidet og en klubhusmodernisering på plads til indvielse i 1964, forklarede den daværende sognerådsformand – og efter 1970 første borgmester i Aakirkeby Storkommune – Aksel Jensen, at et nyt baneanlæg ved centralskolen ville have været for dyrt.
Nu bliver flytningen imidlertid formentlig en realitet præcis 50 år senere efter foreningens eget ønske, selv om man har været meget glad for anlægget i Sømarken, som foreningens medlemmer selv gennem årene har forbedret og udbygget i flere omgange.
Den nuværende fodboldafdeling i Pedersker Idrætsforening har sin oprindelse i Pedersker Boldklub, der blev stiftet i 1953. Dengang spillede man både på Kirkemarken bag møllen og på den oprindeligt lille og trange bane på Baunevej.
Her holdt oprindelig 8. Kreds til med gymnastik og håndbold, og da fodbolden kom til, flyttede man et gammelt skydehus til banen i Sømarken. Klubhuset var i begyndelsen uden bund, så man kunne se spillerbenene stikke frem indefra.
I 1958 blev et nyt klubhus opført med et enkelt omklædningsrum, som siden er blevet udvidet og moderniseret flere gange igennem årene, ligesom medlemmerne midt i 1980’erne ryddede træer og fjernede stubbe, så man kunne anlægge endnu en bane.
I flere omgange har Pedersker IF, der i 1975 blev resultatet af en sammenlægning mellem boldklubben og 8. Kreds, været fremme i nærheden af toppen i bornholmsk fodbold. Men siden årtusindskiftet er det gået tilbage med rekrutteringen, som det også er tilfældet i andre af øens landklubber.
Ikke mindst efter at folkeskolen blev nedlagt. Den »nye« privatskole har ikke så mange elever, og en del kommer langvejs fra og opholder sig derfor ikke i samme grad i lokalsamfundet i fritiden.