“Druk” i stor hæder: Vinder fire priser ved europæisk Oscar

Der var stor hæder til Thomas Vinterberg og filmen “Druk” ved årets European Film Awards, der anses som det europæiske svar på oscar-uddelingen.

Her gjorde “Druk” rent bord. Filmen var nomineret til fire priser – og vandt dem alle sammen.

“Druk” fik prisen for Bedste Europæiske Film, mens Thomas Vinterberg vandt statuetten for Bedste Europæiske Instruktør.

Sammen med Tobias Lindholm vandt han også prisen for Bedste Europæiske Manuskript, ligesom at skuespillet også blev hædret.

Mads Mikkelsen vandt i kategorien Bedste Europæiske Skuespiller. Han spiller rollen som gymnasielæren Martin i “Druk”, hvor han er flankeret af Lars Ranthe, Magnus Millang og Thomas Bo Larsen.

Sammen med de tre kolleger afprøver han i filmen den norske psykiater Finn Skårderuds teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt – den halve promille, der afholder en fra at give sig 100 procent.

“Druk” kan også ende med at finde vej til næste års oscarprisuddeling, der afholdes 25. april. Den danske oscarkomité har indstillet filmen som det danske bud på en oscarnominering til prisen “Bedste Internationale Film”.

Fra den 1. december vurderer oscarakademiet de indstillede film, hvorefter der den 9. februar annonceres en shortlist på ti film. Den 15. marts bliver de fem oscarnomineringer udmeldt.

European Film Awards afholdes én gang om året. Statuetterne uddeles af European Film Academy, der er en sammenslutning af europæiske filmskabere og -professionelle.

Grundet coronapandemien afholdes årets uddeling, der er nummer 33 af slagsen, virtuelt fra European Academys hovedsæde i Berlin.

/ritzau/