Dyrenes Beskyttelse vil politianmelde aflivning af mink

Dyrenes Beskyttelse vil politianmelde fejlagtig aflivning af mink.

Det skriver organisationen i en pressemeddelelse, hvor den kalder det dyremishandling.

Politianmeldelsen sker på baggrund af en video fra en minkfarm i Nordjylland, der har floreret på de sociale medier og hos B.T.

Videoen viser, hvordan levende mink bliver klemt og kvast under en mislykket aflivning fra minkarbejdere ansat af Fødevarestyrelsen.

– Vi har valgt at politianmelde, fordi de forhold, vi ser på videoen, tilsyneladende ikke opfylder kravet om, at dyr skal aflives hurtigt og smertefrit, siger Yvonne Johansen, dyreværnschef i Dyrenes Beskyttelse.

– Det er ikke det, vi kan se ske. Vi ser på videoen mink, som er blevet aflivet, og deriblandt er der mindst én mink, som stadig er i live.

I en pressemeddelelse understreger Yvonne Johansen, “at hensynet til det enkelte dyr aldrig må træde i baggrunden”.

Dyrenes Beskyttelse oplyser til Ritzau, at det er de specifikke forhold i videoen, som de vil anmelde.

Hvem den ansvarlige er, overlader de til politiet som en del af deres efterforskning, lyder det.

De vil også tage kontakt til Fødevarestyrelsen og sikre, at regler om korrekt aflivning bliver overholdt.

Henning Knudsen er enhedschef i Fødevarestyrelsen, og han beklager, at der er sket fejl i aflivningerne. I det pågældende tilfælde er en aflivningskasse gået lidt op på grund af en knækket hængsel eller forkert lukning.

– Det betyder, at der ikke er så meget gas i den, og at minkene kunne komme i klemme i den åbning, der kom. Videoen viser, at man forsøger at udbedre det uheld, der er sket, men det lykkes desværre ikke særlig godt.

– Videoerne er nogle meget ubehagelige billeder og helt klart en måde, som aflivningen ikke skal ske ved, siger Henning Knudsen.

Han kender til en anden fejl, som der også er video af. Her ankom en levende mink til forbrændingsanlægget, hvor den så blev slået ihjel. Normalt skal minkene være slået ned, inden de forlader minkfarmen.

Han oplyser, at der er rigtig mange folk involveret i processerne med at få aflivet de 14-17 millioner mink på landsplan.

– Når der er så mange mennesker involveret i sådan en stor operation, sker der af og til fejl. Det er der sket her. Det er vi frygteligt kede af, og vi prøver at lære af det og undgå, at det sker en gang til.

– Vi har skærpet opmærksomheden på at sikre, at tingene er i orden, inden vi tager dem i brug, og at minkene er aflivet, inden de bliver sendt afsted fra farmene, siger han.

Alle mink i Danmark skal aflives, fordi det er opstået en frygt for, at en særlig virusvariant, som er fundet hos mink, kan true en kommende coronavaccine.

Beslutningen om aflivningen af de omkring 15 millioner mink blev meddelt af statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i sidste uge.

/ritzau/