Dyrenes Beskyttelse vil politianmelde aflivning af mink

Dyrenes Beskyttelse vil politianmelde fejlagtig aflivning af mink.

Det skriver organisationen i en pressemeddelelse, hvor de kalder det dyremishandling.

Politianmeldelsen sker på baggrund af en video fra en minkfarm i Nordjylland, der har floreret på de sociale medier og B.T.

Videoen viser, hvordan levende mink bliver klemt og kvast under en mislykket aflivning fra minkarbejdere ansat af Fødevarestyrelsen.

– Vi har valgt at politianmelde, fordi de forhold, vi ser på videoen, tilsyneladende ikke opfylder kravet om, at dyr skal aflives hurtigt og smertefrit, siger Yvonne Johansen, dyreværnschef i Dyrenes Beskyttelse.

– Det er ikke det, vi kan se ske. Vi ser på videoen mink, som er blevet aflivet, og deriblandt er der mindst én mink, som stadig er i live.

I en pressemeddelelse understreger Yvonne Johansen, “at hensynet til det enkelte dyr aldrig må træde i baggrunden”.

Dyrenes Beskyttelse oplyser til Ritzau, at det er de specifikke forhold i videoen, som de vil anmelde.

Hvem den ansvarlige er, overlader de til politiet som en del af deres efterforskning, lyder det.

De vil også tage kontakt til Fødevarestyrelsen og sikre, at regler om korrekt aflivning bliver overholdt.

Fødevarestyrelsen har på Facebook beklaget, at der er sket fejl i aflivningerne.

Styrelsen skriver, at det er sket i ganske få tilfælde.

– Sådan skal aflivninger ikke foregå. Dyrevelfærd har og skal have en meget høj prioritet for os, og Fødevarestyrelsen gør derfor alt for at undgå, at lignende situationer gentager sig, skriver styrelsen.

Eksemplet i videoen er det eneste tilfælde af ukorrekt aflivning på minkfarmene, som Dyrenes Beskyttelse har information om.

– Men vi har fået oplysninger om, at der har været levende dyr, når de er ankommet på destruktionsanstalten, siger Yvonne Johansen.

Alle mink i Danmark skal aflives, fordi det er opstået en frygt for, at en særlig virusvariant, som er fundet hos mink, kan true en kommende coronavaccine.

Beslutningen om aflivningen af de omkring 15 millioner mink blev meddelt af statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i sidste uge.

/ritzau/