Corona afholder frustrerede minkavlere fra at deltage i demo

Struer Landevej i Holstebro var fredag fuld af traktorer og lastbiler.

De store fartøjer var del af en demonstration, som blandt andet er arrangeret af Carsten Rahbek. Han er til daglig minkavler i Højmark nær Ringkøbing.

– Vi vil gerne som minkavlere vise vores afmagt. Hvis minken er så farlig, så skal den væk.

– Men så kan jeg ikke forstå, at det er så svært for regeringen at sige, at de eksproprierer hele vores produktionsapparat.

– Fuld kompensation for dyrene og fuld ekspropriation for anlægget. Det må absolut være målet, siger han om formålet med demonstrationen.

Rent økonomisk betyder ekspropriation, at avlerne stilles, som om at deres mink ikke var blevet aflivet. Det skyldes, at der er tale om ekspropriation i Grundlovens forstand.

Selv om minkavlere fra Nordjylland gerne ville have deltaget i demonstrationen, er de blevet bedt om ikke at møde op, oplyser Carsten Rahbek.

– Folk oppe fra nord er blevet hjemme. Der var mange fra Vesthimmerland, der ville have sympatiseret med os, men de er her ikke. Der er taget højde for corona, siger han.

Før demonstrationen var det anslået, at omkring 200 mennesker ville deltage.

Carsten Rahbek understreger, at regeringen ikke har afvist at ekspropriere minkavlerne, men han stiller sig undrende over for tavsheden, som avlerne er blevet mødt med indtil videre.

– Der går ikke lang tid, før vi alle skal i banken og snakke om fremtiden, og så er det rimelig væsentligt, at der er styr på det, siger minkavleren.

Det bliver en stor udskrivning for den danske stat, at alle landets 15-17 millioner mink skal slås ihjel.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) oplyste i sidste uge, før beslutning om at aflive alle danske mink var taget, at det vil koste staten 2,3-2,8 milliarder kroner i erstatning til minkavlerne.

Derudover vil alle 1100 minkfarme skulle rengøres og desinficeres, hvilket vil koste yderligere 2,4 milliarder kroner.

/ritzau/