Borgmester vil banke gejst i nordjyder efter corona-tiltag

Hverdagen for borgerne i syv nordjyske kommuner har torsdag ændret sig drastisk, efter at der er annonceret en stribe nye coronarestriktioner.

Blandt andet opfordres borgerne til ikke at krydse kommunegrænser, fra lørdag skal restauranter lukke for alt andet end takeaway, og fra mandag skal elever i 5. til 8. klasse blive hjemme fra skole.

En af de syv kommuner er Hjørring. Her møder restriktionerne forståelse hos borgmesteren, Arne Boelt (S).

– Det kommer til at ændre deres dagligdag rigtig meget. Nogle vil synes, det er helt forfærdeligt og vil have svært ved at være i det.

– Dem skal vi have banket noget lys og gejst ind i. Ellers vil det være svært at gå i denne her mørke tid frem til jul, siger han.

Restriktionerne kommer, efter at Statens Serum Institut har konstateret, at en mutation af coronavirusset har spredt sig fra mink til mennesker.

Virusset – med navnet cluster 5 – udgør en potentiel risiko for en mulig vaccine. Det er fundet hos 11 smittede personer i Nordjylland.

Arne Boelt fra Hjørring mener, at kommunen står over for en opgave med at få formidlet til borgerne, så situationen er til at holde ud at være i.

– Borgerne skal være fleksible og tilgive, hvis der er noget, der ikke lige gik, som det skulle. For eksempel en bus, der ikke lige kører, som den skal, siger borgmesteren.

En af de andre kommuner, hvor restriktionerne også træder i kraft, er på Læsø. Her bakker borgmester Karsten Nielsen (DF) også op om dem.

De nye restriktioner bliver dog en “brat opvågning” for borgerne.

– Det er lidt en tilbagevenden til det, der skete i marts, og som vi oplevede i foråret, hvor det så lidt alvorligt ud, siger han.

Læsø har de seneste syv dage blot registreret ét tilfælde af coronasmitte på øen med tæt på 2000 indbyggere.

– Jeg antager, at denne her mutation – cluster 5 – er konstateret enten hos mink eller mennesker på Læsø i en eller anden form i de seneste uger.

– Vi er nødt til at stå sammen os nordjyske kommuner, siger Karsten Nielsen.

De fem andre kommuner, hvor der træder yderligere restriktioner i kraft, er Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland og Thisted.

/ritzau/