5. til 8. klasse i mink-kommuner sendes hjem fra mandag

Elever i 5. til 8. klasse i syv nordjyske kommuner skal fra mandag have fjernundervisning efter fund af corona-mutation i mink.

Det oplyste statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde torsdag aften.

Andre klassetrin får altså lov til fortsat at møde i skole. Der skal dog overholdes et krav om en meters afstand.

Derudover må der heller ikke afholdes aktiviteter, hvor elever blandes på tværs af klasser. For eksempel fælles frikvarter.

Danmarks Lærerforening mener, at alle klassetrin bør sendes hjem i de berørte kommuner.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) fortæller, at der er lagt vægt på, at de mindste kan have sværest ved at modtage fjernundervisning, mens de ældste skal til eksamen til sommer.

– De har forrang til at være på skolen. Hertil kommer, at vi har haft en periode med en høj smitte i aldersgruppen 10 til 14 år. Det flugter nogenlunde med de her klassetrin (der sendes hjem, red.), siger hun.

Når restriktionerne først træder i kraft fra mandag, er det for at give skolerne et par dage til at få tingene på plads til de nye restriktioner.

– Sundhedsmyndighederne vurderer, at der er elastik til at give et par dage til at organisere det. Det gjorde vi også ved nedlukningen 11. marts, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

De syv nordjyske kommuner er Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland, Thisted og Læsø.

Den virtuelle undervisning er en af en stribe skærpede restriktioner, der torsdag er blevet annonceret for området.

Også studerende på videregående uddannelser i de syv kommuner skal overgå til digital undervisning.

Det gælder også studerende på uddannelser i Aalborg, som bor i de berørte kommuner.

Elever på kostskoler, efterskoler og højskoler skal i “videst muligt omfang” blive på skolen. Tager de hjem i weekenderne, bør de ikke vende retur.

Der er også kommet yderligere tiltag for dagtilbuddene i de syv kommuner. De omfattes et krav om pasning i mindre, faste grupper.

De nye tiltag kommer, efter at Statens Serum Institut har konstateret, at en mutation af coronavirusset har spredt sig fra mink til mennesker.

Det muterede virus er mindre følsom over for antistoffer og udgør en potentiel risiko for en mulig vaccine.

Virusset har fået navnet cluster 5. Det er fundet hos 12 smittede personer. Af dem bor 11 i Nordjylland. Den sidste bor på Midtsjælland.

De nye restriktioner gælder til og med 3. december.

/ritzau/