Seruminstitut åbner for spærret lager med influenzavaccine

Statens Serum Institut (SSI) vil nu åbne for et hidtil spærret lager af influenzavacciner for at sørge for, at flere kan blive vaccineret.

Vaccinelageret indeholder cirka 100.000 doser influenzavaccine.

Manglen på vacciner har kunnet mærkes, mener Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen.

– Det er jo beklageligt, fordi man kender sine patienter og ved, hvor syge de er, siger hun.

Efterspørgslen på influenzavacciner har i år været højere end før. Der er indtil videre blevet vaccineret cirka 778.000 personer, der er fyldt 65 år.

Det svarer til to tredjedele af alle personer i aldersgruppen, hvilket er langt højere, end man har set før, oplyser sektionsleder Palle Valentiner-Branth i pressemeddelelsen.

– De seneste to sæsoner lå vaccinationsdækningen for denne gruppe på bare 52 procent, siger han.

Seruminstituttet åbner op for, at læger, apoteker og sygehuse fra den 4. november igen kan bestille vaccinerne. Der er cirka 100.000 på lager.

Og blandt de resterende, der endnu ikke er vaccineret, er der stadig efterspørgsel på vaccinerne, mener Camilla Rathcke.

– Det er en åbning af et nødlager, der er tiltrængt, siger hun.

– Mange af vores praktiserende læger kommer til at kunne tilbyde vacciner til de kronisk syge patienter, de har i deres praksis, som har behov, og som måske allerede er gået forgæves efter en vaccination.

Sundhedsstyrelsen har desuden henstillet til, at man kun vaccinerer folk i risikogrupper. Foruden ældre fra 65 år og opefter drejer det sig om gravide, personer med kronisk sygdom og sundhedspersonale.

For at sikre, at vaccinerne bliver ligeligt fordelt i landet, vil SSI’s kunder, som primært omfatter praktiserende læger, apoteker og sygehuse, kun kunne bestille 30 doser af vaccinen.

Kunderne kan få lov til at bestille flere doser, såfremt SSI ikke er løbet tør efter en uge.

På samme tid bliver det muligt for kunder, der ikke har gjort brug af deres vacciner, at returnere doserne til seruminstituttet, hvis det ikke vurderes, at de har brug for dem.

/ritzau/