Bloddonorstudie bekræfter: Afstand og håndvask sænker smitterisiko

Det sænker risikoen for at blive smittet med coronavirus, hvis man følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger om blandt andet hyppig og grundig håndvask.

Det viser et forskningsprojekt, der er udført i samarbejde mellem blodbankerne i tre af landets regioner og Statens Serum Institut (SSI).

I projektet har man fra maj til juni testet 1201 ældre pensionerede bloddonerer for, om de har udviklet antistoffer mod coronavirus.

De samme personer er også blevet bedt om at udfylde et spørgeskema om adfærdsændringer under coronaudbruddet. Det kan for eksempel være ting i forhold til håndvask, afstand til andre og reduceret brug af offentlig transport.

Samlet testede 1,2 procent af de ældre bloddonerer positive for antistoffer mod coronavirus. Og baseret på deltagernes svar i spørgeskemaet kunne forskerne se, at deltagere med antistoffer tilsyneladende var mindre tilbøjelige til at følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer, end dem der ikke havde antistoffer.

Ole Birger Pedersen, der er overlæge på Sjællands Universitetshospital i Køge, har stået i spidsen for undersøgelsen.

– Vi kan altså se, at det gør en forskel, om man holder afstand og følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer, siger Ole Birger Pedersen i en pressemeddelelse.

Studiet har også vist, at kun omkring halvdelen af dem, der har haft virusset, kunne huske at have haft symptomer på sygdommen.

/ritzau/