Minkavlere tier om deres ansatte – rammer corona-indsatsen

Statens Serum Institut (SSI) har forgæves forsøgt at få et overblik over, hvem der arbejder på landets minkfarme.

Kun én af 926 minkavlere har dog fortalt, hvem de har ansat, efter at SSI to gange har henvendt sig til virksomhederne via e-boks.

Det viser notater fra SSI, som Dagbladet Information har fået aktindsigt i.

De manglende oplysninger har haft konsekvenser for myndighedernes indsats og arbejdet med at inddæmme coronasmitten.

– Vi ville gerne have haft flere svar, fordi så havde vi måske kunnet intervenere før hos nogle af de her minkfarme, siger Brian Kristensen til avisen. Han er overlæge ved SSI.

Overblikket, SSI ville lave, skulle være en liste over alle, der har relation til minkfarmene: ejere, familiemedlemmer og ansatte.

Det ville gøre det nemmere for SSI at overvåge smittespredningen i branchen, da listen kunne samkøres med resultater fra testcentrene.

Derfor sendte SSI i juli beskeder til minkavlerne via e-boks og bad om oplysninger om deres ansatte. Det skete to gang, men responsen var altså stort set ikke-eksisterende.

Det er dog usikkert, om beskeden fra SSI er nået frem til minkavlerne. Tre avlere, som Dagbladet Information har talt med, mener ikke at have modtaget den.

Hos SSI regner Brian Kristensen dog med, at alle har modtaget anmodningen, siger han til avisen.

Mange af landets minkfarme er familiedrevne, hvilket betyder, at de ikke nødvendigvis har nogen ansatte.

I et af notaterne, som Dagbladet Information har fået aktindsigt i, svarer 44 af 79 adspurgte minkavlere dog, at de har mindst én ansat.

Enhedslistens gruppeformand, Peder Hvelplund, mener, at sagen er “dybt, dybt bekymring og helt uforståelig”.

– Det er fuldstændig afgørende i forhold til at få brudt smittekæder og lave smitteopsporing, at vi har styr på, hvem der er ansat på minkfarmene.

– Det er jo det, der er forudsætningen for, at vi kan få bremset den smittespredning, vi har set. Både i Nordjylland og nu også i resten af landet, siger Hvelplund til Ritzau.

/ritzau/