Næsten hver tredje sosu-elev har indvandrerbaggrund

Når ældre i de kommende år skal have hjælp til rengøring og personlig pleje, bliver det i stigende grad personer med udenlandsk baggrund, der sørger for assistancen.

Ifølge en analyse fra Danmarks Videnscenter for Integration er 30 procent af eleverne på landets sosu-uddannelser i dag indvandrere eller efterkommere.

Til sammenligning er det kun 11 procent af de uddannede sosu’ere, der i dag har indvandrerbaggrund.

Det skriver Jyllands-Posten.

Det er en positiv udvikling for Danmark, mener Rasmus Brygger, der er stifter af Danmarks Videnscenter for Integration.

– Vi kan se, at der er færre og færre etniske danskere, som søger ind på sosu-uddannelsen. Samtidig er der flere med udenlandsk baggrund, der søger ind.

– Det er en positiv udvikling, fordi indvandrere går ud og udfylder en vigtig opgave i samfundet. Det kan være med til at lukke det hul, der er i forhold til mangel på medarbejdere på blandt andet plejehjem. Det kan også være en vej til integration for dem, siger han.

Men det kan også skabe nogle udfordringer, at et stigende antal indvandrere fylder sosu-uddannelsen, understreger Rasmus Brygger.

– Der kan selvfølgelig komme nogle problemer, når der er nogle, som har sprogvanskeligheder. Men det kan man nok godt løse, siger han.

Dykker man ned i tallene, viser de, at 25 procent af sosu-eleverne er af ikke-vestlig herkomst. Flest har tyrkisk, filippinsk eller syrisk baggrund.

Fem procent af eleverne er af vestlig herkomst, eksempelvis fra andre EU-lande.

Fordelt på linjer er der flest med indvandrerbaggrund på den korte linje, sosu-hjælper, hvor de udgør 38 procent, mens tallet er 25 procent på uddannelsen til sosu-assistent.

Fagforbundet FOA vurderer, at der i 2028 vil mangle omkring 41.000 ansatte i sektoren i 2028.

/ritzau/