Minkavlere opfordres til at hjælpe til med masseaflivning

Det skaber pres på ressourcerne hos Fødevarestyrelsen, at omkring 2,5 millioner mink skal aflives på grund af coronavirus.

Der er konstateret coronasmitte på 89 minkfarme, men også besætningerne på farme omkring de smittede farme skal aflives af et forsigtighedsprincip.

I alt skal dyrene på omkring 200 minkfarme aflives, fortæller Flemming Kure Marker, der er veterinærchef i VeterinærNord i Fødevarestyrelsen.

Det svarer til omkring hver sjette farm i Danmark.

– Det kommer til at tage flere uger – og også op til måneder – som det er lige nu, siger han.

Minkene på fem farme med smitte ventes at være aflivet ved udgangen af ugen, mens aflivningen onsdag er i gang på 20-25 farme uden smitte.

Derfor opfordrer styrelsen nu minkavlerne til at hjælpe til for at få skruet op for hastigheden.

– Vi har brug for deres kendskab til dyrene og viden om minkfarmen, og vi er interesserede i et tæt og godt samarbejde, lyder det fra veterinærchefen.

På farme med smitte kan avlerne hjælpe styrelsen med aflivningen, mens de på farme uden smitte selv kan stå for det under tilsyn fra styrelsen.

Flemming Kure Marker fortæller, at man forsøger at samle alt tilgængeligt materiel og mandskab.

– Men en væsentlig faktor er at få assistance fra dem, der kender allermest til det – avlerne og dem, der arbejder på farmene, siger han.

Spørgsmål: Kan det være, avlerne helt selv får lov til at stå for aflivningen?

– Nej, det vil altid være under observation af os og under hensyntagen til særlige krav til smittebeskyttelse.

– Men vi evaluerer hele tiden på, hvordan vi gør det mest optimalt, lyder det fra Flemming Kure Marker.

Ind til videre har cirka 20 ejere af minkfarme uden coronasmitte været i gang med at aflive dyrene selv. De aflønnes med 300 kroner i timen for arbejdet.

/ritzau/