Affaldsfjernere fandt 2700 brugte mundbind i skraldejagt

Der var en ny hovedrolleindehaver, da Danmarks Naturfredningsforening lørdag 19. september arrangerede indsamlingsdag af skrald i danske gader og natur.

Da dagen var omme, var der fundet 2700 mundbind, som lå og flød sammen med i alt 20 ton affald.

Det viser Danmarks Naturfredningsforenings foreløbige opgørelse over skraldejagten, der under normale omstændigheder skulle have været afholdt i april, men på grund af corona var rykket til september.

Foreningen oplyser, at skoler og dagtilbud ikke har kunnet deltage som normalt. De kommer i stedet til at samle skrald, når det passer ind i deres skema i løbet af resten af året.

Derfor forventer Danmarks Naturfredningsforening at finde mere skrald end de 20 ton – og endnu flere mundbind.

– På årets affaldsindsamling har vi desværre fået bekræftet, at man alt for mange steder kan finde brugte mundbind, der ligger og flyder, siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding i en pressemeddelelse.

– Mundbind er en relativt ny ting i det offentlige rum, men alligevel finder vi dem på over halvdelen af vores indsamlinger. Og selv om vi ikke finder dem i samme mængder, som vi normalt finder dåser og cigaretskod, og selv om problemet er størst i byerne, er det noget, vi er nødt til at reagere på.

Danmarks Naturfredningsforening frygter, at mundbindene kan gøre skade på miljø og dyreliv. Naturforeningen er også bekymret for, at børn kan samle brugte mundbind op uden at forstå, hvilke sundhedsrisici det indebærer.

/ritzau/