It-fejl sætter tidligt stop for fredagens coronatest

Fredag klokken 16 var det slut med at få taget coronatest. Landets testcentre måtte på grund af en it-fejl lukke før tid. Det skriver DR.

Vibeke van der Sprong, vicedirektør i Sundhedsdatastyrelsen, fortæller, at det er en fejl i noget bagvedliggende it.

Det har betydet, at borgernes cpr-numre ikke har kunnet blive slået op i it-systemet.

Klokken 21.30 fredag meddeler Sundhedsdatastyrelsen, at fejlen er ved at være løst, og styrelsen forventer, at der igen kan foretages coronatest lørdag.

Fejlen skyldes et problem hos den eksterne it-leverandør og har også betydet, at læger ikke har kunnet udstede elektroniske recepter.

Det tekniske nedbrud betød, at Lægemiddelstyrelsen gik over til en nødprocedure for udlevering af receptpligtig medicin, hvor der midlertidigt er dispensation for kravet om elektronisk recept. Til gengæld kan man under nedbruddet kun få udleveret akut nødvendig medicin.

Der har ikke været melding om nogen særlig procedure for coronatest fredag aften.

– Der er et hul, og det går den rigtige vej. Men fejlen er ikke rettet endnu, og det påvirker Det Fælles Medicinkort, sagde Vibeke van der Sprong tidligere fredag aften til Ritzau.

– Her har man ikke kunnet se borgeres ordinerede medicin, og nogle hospitalers opslag i cpr-numre har også været påvirket.

Anne-Marie Vangsted, der er direktør i Testcenter Danmark, siger fredag aften til DR, at alle, der havde en tid fredag, kan blive testet i et af teltene hen over weekenden uden at skulle bestille en ny tid.

Landets testcentre holder åbent fra klokken 09 til 17 alle ugens dage og har altså fungeret det meste af fredagen.

Flere ser ud til at måtte gå forgæves i lufthavnen, hvor testcenteret er åbent fra klokken 06 til 24.

Det er ikke oplyst, om it-fejlen betyder, at også svar på tidligere udtagne coronatest forsinkes eller ikke kan skaffes.

/ritzau/