Udbud på ny grønlandsk lufthavn stoppet – bud var for dyre

Udbuddet af en del af et historisk lufthavnsbyggeri i Grønland er annulleret.

Det sker, fordi lufthavnsselskabet Kalaallit Airports Domestic ikke kan holde budgettet på at bygge en ny lufthavn i Qaqortoq i Sydgrønland. Alle de fem bud, der er modtaget, er for dyre.

Det skriver det grønlandske medie sermitsiaq.ag.

Planen var, at aftalen om et udbud for lufthavnen skulle have været landet i maj. Det skete ikke.

Selv efter forhandlinger om prisnedslag med to tilbudsgivende selskaber og et forsøg for at få flere penge fra Naalakkersuisut, den grønlandske regering, kan enderne stadig ikke mødes.

Der skal findes flere penge eller laves om på den 1500 meter lange landingsbane, hvis lufthavnen skal blive til virkelighed.

Ifølge Aviaaja Knudsen, projektdirektør i Kalaallit Airports, er det Naalakkersuisut, som skal vedtage ændringerne, hvis en ny udbudsrunde næste år skal komme på tale.

– Vi har fået nogle meget klare opdrag for, hvordan de her lufthavnsprojekter skal se ud, og hvis de skal ændres, så er det Selvstyret og Naalakkersuisut, der skal med indover, siger hun til det grønlandske medie KNR.

Projektet stod altså til at blive langt dyrere end forventet.

Det samlede projekt indeholder byggerier for op mod 3,6 milliarder kroner. Det regnes for at være den største infrastrukturinvestering i Grønlands historie.

Projektet omfatter nybyggeri af lufthavnen i Qaqortoq og udbygninger af de eksisterende lufthavne i Nuuk og Ilulissat.

Finansieringen af noget af projektet er skaffet i samarbejde med den danske stat.

Aftalen indebærer, at Danmark bidrager med 700 millioner kroner i Kalaallit Airports International.

Det giver den danske stat en ejerandel på 33,3 procent af lufthavnsselskabet.

Af pressemeddelelsen fra Kalaallit Airports Domestic A/S fremgår, at man sammen med sine rådgivere og i samråd med Naalakkersuisut nu vil revurdere projektet. Tanken er at sende det i fornyet udbud i 2021.

Lufthavnen i Qaqortoq bliver som resultat af udbudsstoppet forsinket. Hvis et nyt udbud kommer i hus i 2021, ventes den at kunne stå færdig i 2024. Det er et år senere end planlagt.

/ritzau/